Lijsterbes ‘Wardii’ (Sorbus ‘Wardii’)

De lijsterbes die de meeste mensen wel kennen is de wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia), maar naast deze lijsterbes zijn er nog zo’n 100 andere soorten.Tijdens een ‘coronawandeling’ liep ik door de vernieuwde Van den Steen van Ommerenstraat. Daar waren vanaf nr. 21 tot aan de De Joncheerelaan een aantal nieuwe boompjes geplant. Het bleken lijsterbessen ‘Wardii’ (Sorbus Wardii) te zijn. De Sorbus Wardii staat erom  bekend dat hij sterk, gezond en klimaatbestendig is.  In april lopen  de knoppen uit en  verschijnen de vrij grote, ovale, zilverachtige bladeren die de boom in de lente en zomer  een elegante verschijning geven. Dat zilverachtige verloopt overigens na enige tijd naar groenachtig. In de vroege zomer verschijnen de witte bloemen, later gevolgd door  geeloranje bessen. De bomen blijven compact en blijft klein worden. De lijsterbes Wardii groeit van nature in Bhutan en Tibet. De Engelse plantenverzamelaar Frank Kingdon Ward (1885-1958)  heeft de boom op een van zijn expedities gevonden en ervoor gezorgd dat hij in Europa terechtkwam. De wetenschappelijke naam voor de lijsterbes ‘Wardii’ is Sorbus ‘Wardii’. Sorbus is  de geslachtsnaam. De soortnaam ‘Wardii’ is’ als eerbetoon toekend aan Frank Kingdon Ward.

Locatie: Nijverdal in de Van den Steen van Ommerenstraat vanaf nr. 21 tot aan de De Joncheerelaan
Coördinaten: 52.366554,06.455858

Bronnen:
Enorme diversiteit nog te onbekend Albert Leemreize Groen kennisnet 368226.pdf

Amerikaanse amberboom ‘Slender Silhouette’, (Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’)

In de Brederodestraat staan een paar opvallende zuilvormige bomen.
Het zijn gekweekte varianten van de Amerikaanse amberboom Liquidambar styraciflua “Slender Silhouette.

Deze cultivar is volgens boomkwekerij Ebben een vondst van boomkweker Don Shadow van Shadow Nursery in Tennessee, Verenigde Staten. Hij vond een zeer smalle amberboompje bij een meer. Na verdere selectie is de boom  geregistreerd en in 2002 op de markt gebracht.

De Amerikaanse amberbomen ‘Slender Silhouette’ zijn rond 2011 in de Brederodestraat geplant. Ze passen qua vorm goed in deze niet al te brede straat. Het zijn sterke bomen; ze kunnen goed tegen droogte, stellen geen hoge eisen aan de bodem en zijn niet aan ziekten onderhevig.

De bladeren van de Liquidambar styraciflua “Slender Silhouette, (Foto Boomkwekerij Ebben)

De bloeiwijze valt niet erg op, de bladeren daarentegen zijn opvallend handvormig en veranderen in de lente, zomer en herfst van kleur. In de lente zijn ze groengeel, vervolgens in de zomer donkergroen en voordat ze afvallen kan men in de herfst geniet van prachtige oranjerode herfstkleuren.

Locatie: Brederodestraat Nijverdal , in de buurt van nr. 24 en 31
Coördinaten: 52.353736906777,6.471264783363

Bronnen:
Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij
Boomkwekerij Ebben

Sleedoorns (Prunus spinosa) in het Blokkenpark in Nijverdal

In het Blokkenpark is links van het pad langs de vijver naar de Portlandweg een bosje tegen een heuveltje aangeplant. Een van de struiken in dat bosje is de sleedoorn.
Het is een inheemse struik/boom die in maart al van een afstand opvalt omdat hij overladen is met kleine ‘slagroomwitte’ bloemen. Ze staan in schijnbaar willekeurige kluitjes op de takken en bloeien vóór de bladeren verschijnen.

Insecten vinden in het vroege voorjaar hier de eerste nectaOudere twijgen van de sleedoorn lopen uit in spitse doorns, die een goede bescherming bieden tegen vraat door dieren.
Voor de vogels vormen de struiken door hun dichte groei een ideale broed- en schuilplaats. Na de bloei komen de bolronde, blauw berijpte vruchten die er een beetje uitzien als druiven, maar lang niet zo lekker smaken.
De smaak is wrang, zuur. De sleedoorn heeft daar het voorste deel van zijn naam aan te danken; ‘slee’ betekent ‘de tanden stroef maken’.

Bijzonderheden

  • In de tijd vóór het prikkeldraad was uitgevonden, waren vele weiden, omzoomd door ondoordringbare doornhagen (meidoorns, sleedoorns, maar ook stekelige planten als braam, egelantier en hondsroos).
  • De pruimen’ kunnen worden voor de bereiding van likeur. Voor de liefhebbers: Op het internet zijn ongetwijfeld recepten te vinden.
  • De rupsen van vlinders zijn kieskeurig; ze lusten vaak maar enkele soorten planten. Deze planten noemen we waardplanten. De sleedoorn is een gewilde boom/struik voor een aantal dag- en nachtvlinders waaronder de nachtpauwoog, koningspage, witvlakvlinder.
Rups van de witvlakvlinder, bron wikipedia
  • Behalve als waardplant voor rupsen is de sleedoorn ook van belang voor verschillende andere insectensoorten.
  • Het harde hout werd vroeger gebruikt om er onder andere wandelstokken van te maken.

Locatie: In het Blokkenpark links van het pad langs de vijver naar de Portlandweg
Coördinaten
: 52.355905, 6.47043

Bronnen:
Bellmann, H., Gids van vlinders, rupsen en waardplanten, VKB Media, Utrecht
Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij

Een achttal magnolia’s (Magnolia ‘Spectrum’) aan de Hoge Esweg

Als de magnolia’s bloeien is de lente echt begonnen. Gezien het grote aantal magnolia’s in de tuinen houden veel mensen van de opzichtige bloemen.
Het sprekendst is wel de magnolia stellata met zijn uitbundige witte bloemen.
Dit is een struik van niet hoger dan 2 meter. Als boom wordt de magnolia in tuinen minder toegepast, maar in Nijverdal zijn deze varianten als laanboom in verscheidene straten geplant. Zo brengen op dit moment (2021-04-08) acht magnolia’s ‘Spectrum’ een paarse lentegloed op een dag die allesbehalve voorjaarsachtig aanvoelt.
De bomen zijn in 2014 geplant aan de kant van de Hoge Es/ Bosrand.
De soort is nog niet zo lang te koop. Hij werd in 1963 op de markt gebracht door het National Arboretum in Washington D.C., Verenigde Staten, als kruising tussen Magnolia liliiflora ‘Nigra’ en Magnolia sprengeri ‘Diva’.

Verdere bijzonderheden

  • De magnolia behoort tot de Magnoliaceae. Er zijn 235 soorten bekend. De soort is zo populair dat er door kwekers jaarlijks nieuwe varianten op de markt worden gebracht.
  • De ‘Spectrum” hoort tot de laatbloeiers onder de magnolia’s. Dat heeft als voordeel dat de soort minder last heeft van vrieskou. Pas in april verschijnen de donkerroze bloemen. De boom bloeit kort maar heftig. Ook zonder bloemen is de boom het aanzien waard. Hij heeft mooie vrij grote glanzende bladeren.

  • Het is voor alle magnolia’s van belang dat het plantgat waarin ze worden geplant bestaat uit losgemaakte vochtige grond De vlezige wortels kunnen zo gemakkelijk hun weg vinden.
  • Het is bekend dat de magnolia al vroeg in de geschiedenis voorkomt. Hij was er al in de tijd van de dinosauriërs. Dit is bekend omdat fossiele resten zijn gevonden van honderd miljoen jaar oud. Het geslacht wordt daarom gezien als een van de eerste vertegenwoordigers van de groep der zaadplanten  

Locatie: Hoge Esweg, Nijverdal aan de kant van de Hoge Es/Bosrand
Coördinaten: 52.362323542686,6.450297139507

Bronnen: Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij