Magnolia ‘Sentinel’ in de Korenbloemstraat

De Korenbloemstraat ben ik vaak door gefietst en gelopen, maar nooit waren de magnoliabomen mij daar opgevallen. Nu (einde maart 2020) vallen ze enorm op door hun grote bloemen in knop. Korenbloemen zijn opvallend, maar magnoliabloemen zijn heel bijzonder. Er zijn honderden soorten magnolia’s. Ze zijn geliefd en dan gaan kwekers de planten ‘veredelen’. De bloemen – daar gaat het om – kunnen per soort variëren in grootte, bouw, kleur, tijd van ontluiken en geur
De vijftiental bomen in het stukje Korenbloemstaat van de Dahliastraat tot de Nijkerkendijk zijn Magnolia’s ‘Sentinel’
Ze zijn in 2012 geplant en volgens mij zijn ze een aanwinst voor Nijverdal. Ze kunnen zo’n 7 meter hoog worden, maar niet breder dan 2,50 meter. In de winter pronken ze met dikke knoppen en in de lente komt de verrassing: grote komvormige bloemen, roze aan de basis, lichter aan het uiteinde, roomwit vanbinnen. Volgens de kenners ruiken de bloemen vaag naar honing.

Verdere bijzonderheden

  • De geslachtsnaam Magnolia heeft Linnaeus als auteur, maar werd al eerder gegeven door Charles Plumier die daarmee de Franse botanicus Pierre Magnol eerde. Eigenlijk zou, zoals de Fransen doen, de geslachtsnaam moeten worden uitgesproken als ‘Manjolia’.
  • De officiële Nederlandse naam voor de magnolia’ is ‘beverboom’. Die naam verwijst naar de schubben van de bloemknoppen die zo behaard zijn, dat ze wel lijken op het velletje van een bever.
  • Soms wordt de magnolia ook ‘tulpenboom’ genoemd. Dat komt omdat de bloemen van een aantal magnolia’s wel wat weg hebben van het bekende bolgewas. De Liriodendron is echter de enige echte tulpenboom. De liriodendron komt uit dezelfde familie maar bloeit in de zomer met groen-oranje bloemen.
  • De meeste magnolia’s zijn kleine boompjes of struiken met een maximum grootte van 5-6m (in onze regio. Deze familie komt van nature voor in Noord-Amerika en Azië en bevat een paar honderd soorten bladhoudende en bladverliezende exemplaren, plus tal van nieuwe cultivars.
  • Magnolia’s behoren tot de oudste bloemplanten op aarde. Geologen vonden fossiele resten van de bloemen in steenlagen van ongeveer honderd miljoen jaar oud.

Locatie:
Korenbloemstaat van de Dahliastraat tot de Nijkerkendijk
Coördinaten: 52.361920, 06.464560

Malus “Red Sentinel” in het Blokkenpark in Nijverdal

In het blokkenpark aan de kant van de Blokkendoos is hard gewerkt. Een groot aantal van de vaste planten is weggehaald en er zijn onder andere bomen en struiken voor in de plaats gekomen.

Een van de de struiken is ‘Malus Red Sentinel. De struik heeft het hele jaar veel te bieden. In de lente vallen de bloemen op. Bij het openen zijn ze eerst roze maar verbloeien later naar wit. Bijzonder is dat ze al op jonge leeftijd bloeien. Ze dragen vaak al bloemen als ze 2 of 3 jaar oud zijn. De bloemen zijn niet alleen mooi maar ook van onschatbare waarde voor de bestuivers. Na de bloei krijgt de struik tot ongeveer 3 cm kleine rode appeltjes die tot de lente aan de takken blijven hangen. In de herfst verkleuren de bladeren geel.

Verdere bijzonderheden

  • Malus “Red Sentinel” heeft zo goed als geen last van ziekten.
  • Het ovale blaadjes lopen in maart uit en in april volgen de sterk geurende bloempjes

Locatie
Blokkenpark ter hoogte van het wijkgebouw “De Blokkendoos”
Coördinaten: 52.356473,06.472275
Aan de Molukkenstraat bij Wibbelink staan ook een paar exemplaren.

Bron
Tenhoven-bomen.nl