Veertien boomsoorten krijgen een plek langs de nieuwe Stadsbeek De Brake in Nijverdal

De aanleg van de nieuwe Stadsbeek in de Brake te Nijverdal is bijna voltooid. Het civieltechnische werk is afgerond. Woensdag 13 november om 13.00 uur start de gemeente Hellendoorn met het uitvoeren van het beplantingsplan. Veertien boomsoorten krijgen een plek langs de nieuwe Stadsbeek. Wethouder Willem Joosten helpt woensdagmiddag mee bij het planten van de eerste nieuwe bomen.

In samenspraak met buurtbewoners heeft de gemeente een beplantingsplan (zie bijgaande afbeelding) opgesteld voor het gebied rond de Stadsbeek. Bewoners spraken de wens uit om vooral met veel bomen en begroeiing de privacy in het gebied te herstellen. Over een lengte van enige honderden meters aan beide zijden van de Stadsbeek krijgen 14 boomsoorten, waaronder 8 faunabomen, die aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen en vogels. Dit versterkt de biodiversiteit in het gebied met een gevarieerde inrichting van dichte lage beplanting en nieuwe bomen.

Aannemer Sallandse Wegenbouw schenkt boom aan gemeente Hellendoorn

Sallandse Wegenbouw, die in opdracht van de gemeente het civieltechnische werk heeft uitgevoerd, schenkt de gemeente Hellendoorn een boom. Daarmee compenseert het bedrijf de CO2-uitstoot van de projectwerkzaamheden. Sallandse Wegenbouw schenkt de ‘Gold Rush’ oftwel de Chinese moerascipres. Deze kaarsrecht groeiende boom kan 35 meter hoog en 10 meter breed worden. De naalden van de ‘Gold Rush’ zijn bij uitlopen intens geel en worden later groengeel. In de herfst zijn de naalden bronsbruin tot oranjebruin verkleurend.

Co-creatie met buurtbewoners

De nieuwe Stadsbeek is een laatste ontbrekende verbinding voor de open afvoer van het schone regenwater vanuit het centrum naar de Regge (zie bijgaande afbeelding). Buurtbewoners van de Brake hebben afgelopen jaren volop meegedacht over een klimaatvriendelijke inrichting van de Salomonsonstraat. In co-creatie met de buurtbewoners en woningstichting Reggewoon is dan ook het ontwerp van de Stadsbeek en de herinrichting van de woonomgeving rondom de Regge in De Brake tot stand gekomen.

Fiets- en vlonderbrug

Over de nieuwe Stadsbeek wordt eind dit jaar een fiets- en vlonderbrug aangelegd, waarmee ook een nieuwe fraaie fietsverbinding door het vernieuwde groene gebied langs de oevers van de Regge ontstaat. Daarmee is het project ‘Stadsbeek De Brake’ in Nijverdal afgerond.

Bron
Gemeente Hellendoorn, 14 november 2019

Zomereik (Quercus robur) aan de Holterweg 100 Nijverdal

Deze indrukwekkende zomereik staat aan de Holterweg 100 bij de splitsing met de Lage Esweg. De boom heeft een omtrek van 580 cm. Hij is omstreeks 1835 geplant en is een restant van een oude akkerwal die de marke Noetsele omringde.
Om uitscheuren van de de holle stam te voorkomen zijn enkele ankers in de stam aangebracht.
Deze boom staat natuurlijk op de waardevolle bomenkaart van de gemeente Hellendoorn en ook op de monumentale bomenlijst van Nederland.

Bijzonderheden

 • De dikste zomereik van Nederland staat op het landgoed Huis Verwolde in Laren. Deze boom, ‘de dikke boom van Verwolde’ genaamd, heeft een omtrek van 777 cm.
 • Er zijn ongeveer 450 soorten eiken.
 • In Hellendoorn groeien voornamelijk twee inheemse eiken: de zomereik en de wintereik. Deze soorten zijn ook voor amateurs gemakkelijk uit elkaar te houden:
  • De zomereik heeft een vrijwel ongesteeld blad, maar zijn eikels groeien wel aan een steel.
  • Bij de wintereik is het net andersom. Zijn bladeren zijn langstelig en de eikels zitten vrijwel ongesteeld aan in trosjes bij elkaar.
 • Het duurt een jaar of veertig voordat de eik gaat bloeien, Daarna bloeit hij jaar na jaar, maar het aantal eikels kan per jaar enorm verschillen.
 • Eikels vormen belangrijk voedsel voor dieren als wilde zwijnen, eekhoorns, muizen en vogels. In jaren van overvloed gaat het ook goed met deze dieren.
 • Op en rond de eik valt er veel leven te bespeuren.
  • De blaadjes oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op honderden insectensoorten.
   • Een bijzonder insect is de eikenbladroller. Dit diertje rolt de eikenblaadjes op waardoor ze op sigaartjes lijken. In zo’n sigaartje vind je een eitje of een larve. Het blad is de wieg voor de jonge eikenbladroller. Het verwelkende blad is ook nog voedsel voor het jonge diertje.
   • Er zijn nog meer vreemde blaadjes. Blaadjes met bobbels erop, soms vrij grote bolletjes. Dit zijn galappeltjes. Die galappeltjes worden door het blad gemaakt nadat een heel klein insectje in het blad heeft gestoken en daarin eitjes heeft gelegd. Die bolletjes zijn de kamertjes voor de larfjes die uit de eitjes kruipen.aar ook de vele soorten gallen zijn de moeite van het zoeken waard.
 • Zo zou ik nog wel een tijd door kunnen gaan; de zomereik is niet alleen een boom, maar ook een dierentuin.

Locatie
Holterweg 100 Nijverdal
Coördinaten : 52.353498,6.457788

Bronnen
Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij
Peeters, Gerard H. Macrander, Ciny, Terug naar de natuur’, Amsterdam Boek