Een achttal magnolia’s (Magnolia ‘Spectrum’) aan de Hoge Esweg

Als de magnolia’s bloeien is de lente echt begonnen. Gezien het grote aantal magnolia’s in de tuinen houden veel mensen van de opzichtige bloemen.
Het sprekendst is wel de magnolia stellata met zijn uitbundige witte bloemen.
Dit is een struik van niet hoger dan 2 meter. Als boom wordt de magnolia in tuinen minder toegepast, maar in Nijverdal zijn deze varianten als laanboom in verscheidene straten geplant. Zo brengen op dit moment (2021-04-08) acht magnolia’s ‘Spectrum’ een paarse lentegloed op een dag die allesbehalve voorjaarsachtig aanvoelt.
De bomen zijn in 2014 geplant aan de kant van de Hoge Es/ Bosrand.
De soort is nog niet zo lang te koop. Hij werd in 1963 op de markt gebracht door het National Arboretum in Washington D.C., Verenigde Staten, als kruising tussen Magnolia liliiflora ‘Nigra’ en Magnolia sprengeri ‘Diva’.

Verdere bijzonderheden

  • De magnolia behoort tot de Magnoliaceae. Er zijn 235 soorten bekend. De soort is zo populair dat er door kwekers jaarlijks nieuwe varianten op de markt worden gebracht.
  • De ‘Spectrum” hoort tot de laatbloeiers onder de magnolia’s. Dat heeft als voordeel dat de soort minder last heeft van vrieskou. Pas in april verschijnen de donkerroze bloemen. De boom bloeit kort maar heftig. Ook zonder bloemen is de boom het aanzien waard. Hij heeft mooie vrij grote glanzende bladeren.

  • Het is voor alle magnolia’s van belang dat het plantgat waarin ze worden geplant bestaat uit losgemaakte vochtige grond De vlezige wortels kunnen zo gemakkelijk hun weg vinden.
  • Het is bekend dat de magnolia al vroeg in de geschiedenis voorkomt. Hij was er al in de tijd van de dinosauriërs. Dit is bekend omdat fossiele resten zijn gevonden van honderd miljoen jaar oud. Het geslacht wordt daarom gezien als een van de eerste vertegenwoordigers van de groep der zaadplanten  

Locatie: Hoge Esweg, Nijverdal aan de kant van de Hoge Es/Bosrand
Coördinaten: 52.362323542686,6.450297139507

Bronnen: Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.