Winterlinde (Tilia cordata ‘Böhlje’) aan de Nicolaas Beetsstraat

Donderdag 25 juli 2019 was het in Gilze-Rijnen 40,7 graden; een hitterecord. Mensen met bomen en struiken in hun tuin zullen die temperatuur daar niet gemeten hebben. Bomen brengen verkoeling. Uit een onderzoek van de Technische Universiteit van München blijkt dat winterlindes voor veel natuurlijke schaduw zorgen. Bovendien verdampen de bladeren veel water, wat het microklimaat rond de boom koeler maakt, In Nijverdal zijn veel winterlindes aangeplant. Ze staan onder andere aan de Nicolaas Beeststraat aan de kant van de Rietslenke. In het stukje tussen de Mensinksweg en de Bilderdijkstraat zijn er, als ik goed geteld heb, 35 exemplaren te bewonderen.

Bijzonderheden

 • Lindes wortelen diep in de ondergrond. Dat is maar goed ook want die wortels moeten de bladeren ook bij hoge temperaturen van voldoende vocht kunnen voorzien.
 • De blaadjes van Tilia cordata zijn vrij klein. Dat is de reden dat de winterlinde ook wel ‘kleinbladige linde’ wordt genoemd.
 • Begin juli kleurt de boom geel-groen door de vele groengele steunblaadjes van de talrijke bloempjes.
 • De linde is qua biodiversiteit van groot belang. Het blad en en de bloesem zijn een belangrijke voedselbron vele dieren. Met name insecten en in het bijzonder de honingbijen zijn graag geziene gasten.
 • De soort ‘Böhlje’ is populair omdat deze weinig last heeft van luisaantasting en de daarmee samenhangende kleverige honingdauw en ‘druipt’ daardoor minder dan andere lindes. De boom is mede daardoor zeer geschikt als laanboom.
 • De ‘Böhlje’ is genoemd naar de Baumschule (kwekerij) Böhlje in Westerstede die de boom rond 1890 selecteerde en in cultuur bracht.

Locatie
Nicolaas Beetstraat 2-16 Nijverdal
Coördinaten: 52.357339, 6.47831

Bronnen:
Mauritz, Jan P. Tilia cordata, Boom van het jaar 2016.
Goudzwaard, Leo. Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij.

Valse christusdoorn ( Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’)

Tijdens de zomer merk je pas hoe prettig het is als er in een winkelstraat bomen geplant zijn.
Op het Keizerserf staan sinds 2000 een rij valse christusdoorns ( Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’).
Met zijn fijn geveerde bladeren en luchtig lichtdoorlatende vertakte kroon is de valse christusdoorn een aantrekkelijke boom voor deze winkelstraat

De boom komt van nature voor in het oosten en midden van de Verenigde Staten. Van oorsprong heeft de boom grote drievoudige vertakte doorn aan stam en takken. In de loop der jaren zijn er een groot aantal gekweekte cultivars (Gekweekte rassen) zonder of met kleine doorns op de markt gekomen, waaronder de ‘Sunburst’.

Bijzonderheden

 • De Gleditsia is vernoemd naar de man die veel onderzoek naar dit geslacht heeft gedaan: dr. Johann Gottlieb Gleditsch (1714-1786), destijds directeur van de Berlijnse botanische tuin.
 • De boom groeit goed op zandige, droge gronden. Hij heeft ook weinig hinder van bestrating
 • De bladeren verschijnen laat aan de de boom, soms pas in mei. Het blad is eerst lichtgeel, het verkleurt vervolgens geelgroen en het eindigt in de herfst goudgeel.
 • Het blad verteert snel.
 • De ‘Sunburst’ cultivar bereikt een hoogte van 10 to 12 meter.
 • De naam ‘valse christusdoorn’ heeft de boom te danken aan de doorns van de oorspronkelijke Gleditsia triacanthos. Deze doorns doen volgens sommigen denken aan de doornenkroon van Christus. Omdat er al een ‘echte’ christusdoorn bestaat ‘Paliurus spina-christi,’ heeft de Gleditsia Triacanthos en zijn gekweekte afstammelingen de naam ‘valse’ christusdoorn gekregen. De cultivar ’Sunburst’ heeft geen doorns.

Locatie:
Keizerserf 2 – 38 Nijverdal
Coördinaten: 52.363862, 6.459930

Bron:
Maurits Jan P., Het geslacht Gleditsia; de vals christusdoorn, Pdf