Vliegverkeer(d)

2018-08-04

Vliegverkeer(d)

Gisteren startte in Nieuwsuur de serie ‘Duurzaam weg’.
Als je met z’n tweeën naar Los Angeles vliegt dan stoot je volgens Mariëlle Tweebeeke 5.300 KG CO2 uit en dat is meer dan een gemiddeld gezin in een heel jaar uitstoot.
Wanneer je in je eentje met het vliegtuig naar Londen gaat, dan stoot je bijna 10 zoveel CO2 als een reis naar die bestemming met de trein of bus.
Alle Nederlandse vakantiegangers die in Europa nog niet alles hebben gezien, gaan – nu ze dit weten – natuurlijk niet meer vliegen……….

Droogte

2018-08-03

Droogte

Het is erg droog in de gemeente Hellendoorn. Het KNMI meldt dat er landelijk een neerslagtekort is van 282 millimeter en dat zal de komende twee weken oplopen tot 306 mm. Het kan nog erger. Eind augustus 1976 was er een neerslagtekort van 344,5 mm. Dat hebben we overigens overleefd. Leuk is het echter niet. De eiken laten hun eikels al vallen evenals de beuken de beukennootjes. De berken verliezen hun bladeren. Pas geplante bomen sterven en van sommige populeren  breken spontaan de takken af.
Ik moet denken aan een citaat  uit het boekje ´Natuurlijk´ van Jan Terlouw, ter gelegenheid van de Boekenweek 2018

`Waar bloeien planten zo uitbundig als in Nederland? Ook weer dankzij de regen, dat fantastische fenomeen: levenbrengend water komt uit de lucht vallen. Wat zou ik het missen als ik in een tropisch land woonde.`

 

Gelezen: broeikaseffect

2018-04-26

Wat is het broeikaseffect?
Stel, je parkeert je auto op een zonnige dag aan de rand van een park, naast een bankje. Na twee uur kom je terug met je boodschappen en je gaat even op het bankje zitten. Dat voelt normaal aan, het bankje heeft de temperatuur van de omgeving. Maar ga je je auto in, dan is die bloedheet van binnen. Dat komt doordat de zonnestralen een frequentie hebben die door glas heen kan, waardoor ze de auto in kunnen. Daar maken ze het interieur warm. Maar de warmtestraling die daardoor ontstaat, heeft een frequentie die niet door glas naar buiten kan. Met andere woorden: de warmte kan er wel in maar er niet uit. In broeikassen wordt van dit verschijnsel dankbaar gebruikgemaakt. Vandaar de naam broeikaseffect.
Koolzuur in de atmosfeer heeft hetzelfde effect als het glas van de autoramen. De warmte van de zon kan vanwege die CO2 makkelijker erin dan eruit. Het resultaat van CO2 in de atmosfeer is dan ook dat de temperatuur op aarde stijgt. Dat heeft veel negatieve gevolgen.
Wat kunnen we daaraan doen? De oplossing is eigenlijk simpel. We moeten de energie van de zon-nu en niet die van de zon-vroeger gebruiken. Dan produceren we geen CO2.

Uit: Terlouw, Jan, ‘Natuurlijk’. Amsterdam: De Kring, 2018

Neonicotinoïden

Neonicotinoïden helpen de insectenwereld om zeep.
De bollen die ik plant zijn niet behandeld met dit gewasbeschermingsmiddel , maar of dat de bijen zal helpen waag ik te betwijfelen.
Als de landbouw  neonicotinoïden blijft gebruiken, zal het probleem blijven bestaan.
Zeker, alle beetjes helpen. Baat het niet dan schaadt het niet. Ook Bijenbeweging Overijssel zal ik zeker steunen.
De Bijenbeweging Overijssel is een initiatief van van de provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel. LTO Noord, EIS Kenniscentrum voor insecten en imkervereniging Overijssel.
Op de Facebookpagina van Bijenbeweging Overijssel kun je de activiteiten van de Bijenbeweging Overijssel vinden.
Komende activiteiten van Bijenvereniging Overijssel zijn:

  • Bijenwerkdag op 9 en 10 maart tijden NLdoet
  • De Nationale Bijenteldag op 21 en 22 april