Sleedoorns (Prunus spinosa) in het Blokkenpark in Nijverdal

In het Blokkenpark is links van het pad langs de vijver naar de Portlandweg een bosje tegen een heuveltje aangeplant. Een van de struiken in dat bosje is de sleedoorn.
Het is een inheemse struik/boom die in maart al van een afstand opvalt omdat hij overladen is met kleine ‘slagroomwitte’ bloemen. Ze staan in schijnbaar willekeurige kluitjes op de takken en bloeien vóór de bladeren verschijnen.

Insecten vinden in het vroege voorjaar hier de eerste nectaOudere twijgen van de sleedoorn lopen uit in spitse doorns, die een goede bescherming bieden tegen vraat door dieren.
Voor de vogels vormen de struiken door hun dichte groei een ideale broed- en schuilplaats. Na de bloei komen de bolronde, blauw berijpte vruchten die er een beetje uitzien als druiven, maar lang niet zo lekker smaken.
De smaak is wrang, zuur. De sleedoorn heeft daar het voorste deel van zijn naam aan te danken; ‘slee’ betekent ‘de tanden stroef maken’.

Bijzonderheden

  • In de tijd vóór het prikkeldraad was uitgevonden, waren vele weiden, omzoomd door ondoordringbare doornhagen (meidoorns, sleedoorns, maar ook stekelige planten als braam, egelantier en hondsroos).
  • De pruimen’ kunnen worden voor de bereiding van likeur. Voor de liefhebbers: Op het internet zijn ongetwijfeld recepten te vinden.
  • De rupsen van vlinders zijn kieskeurig; ze lusten vaak maar enkele soorten planten. Deze planten noemen we waardplanten. De sleedoorn is een gewilde boom/struik voor een aantal dag- en nachtvlinders waaronder de nachtpauwoog, koningspage, witvlakvlinder.
Rups van de witvlakvlinder, bron wikipedia
  • Behalve als waardplant voor rupsen is de sleedoorn ook van belang voor verschillende andere insectensoorten.
  • Het harde hout werd vroeger gebruikt om er onder andere wandelstokken van te maken.

Locatie: In het Blokkenpark links van het pad langs de vijver naar de Portlandweg
Coördinaten
: 52.355905, 6.47043

Bronnen:
Bellmann, H., Gids van vlinders, rupsen en waardplanten, VKB Media, Utrecht
Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij

Dit bericht is geplaatst in Bomen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.