Mooi weer; levenbrengend water komt uit de lucht vallen.

Vandaag was het een regenachtige dag. Gisteren ook, ik moest bij de Chinees even wachten en toen werd er flink over het weer geklaagd. Ik deed niet mee, want ik houd van veel soorten weer; ik pas me gewoon aan. Wandelen in de regen is bijvoorbeeld erg leuk en daarna heerlijk koffiedrinken en de krant lezen. De waterschappen zijn ook heel blij met de regen. Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland zijn de grondwaterstanden door de droogte van afgelopen zomer namelijk nog altijd erg laag. De vooruitzichten voor de komende periode zijn zo ongunstig dat de waterschappen verwachten dat er voor agrariërs het komend groeiseizoen minder water beschikbaar is dan normaal gesproken.
Jan Terlouw is ook gek op regen. ‘En de lente. Waar bloeien planten zo uitbundig als in Nederland? Ook weer dankzij de regen, dat fantastische fenomeen: levenbrengend water komt uit de lucht vallen. Wat zou ik het missen als ik in een tropisch land woonde.
Uit: Natuurlijk, Jan Terlouw

Amerikaanse linde (Tilia americana) aan de Grotestraatzijde van het Henri Dunantplein

Het huidige Henri Dunantplein was vroeger een park met allerlei bomen en struiken. Van al het groen is alleen de Amerikaans linde (Tilia americana) nog over. De boom staat er nu (2019-03-11) op de foto een beetje kaal bij, maar in de zomer is hij prachtig. Met mooi weer zitten er altijd wel mensen op de bankjes lekker in de schaduw te genieten van het leven. De boom is in 1960 geplant.

Bijzonderheden:

  • De Amerikaanse linde komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van Noord-Amerika en is vandaaruit via Engeland in cultuur gebracht. De boom staat daar bekend onder de naam basswood en beetree.
  • Basswood staat voor bast. De bewoners maakten vroeger van de bast touw, matten en manden.
  • Rond juli staat de boom in bloei. De bankzitters kunnen dan het gezoem van de bijen en hommels horen. Het is direct duidelijk waarom de boom in de VS ‘beetree’ heet.
  • Het hout is heel gewild. Het wordt onder andere gebruikt voor het maken van meubels, kasten, kratten, fineer, spaanplaat, houtpulp etc.
  • Het eironde blad is tussen 10 en 20 cm lang. De bladvoet is scheef en de bladtop is plotseling toegespitst.
  • De geurige bloemen zijn lichtgeel van kleur en ze staan in tuilen. De vruchten zijn rond, grijs en viltachtig behaard.

Locatie:
De boom staat aan de Grotestraatzijde van het Henri Dunatplein.
Coördinaten: 52.365116,6.461160

Bron:
Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij


Coördinaten:
Bronnen: