In de ban van het bos

Er is nog maar een fractie over van het oerbos dat de aarde ooit bedekte. Schrijvers en wetenschappers wijzen op wat we kunnen leren van de oeroude intelligentie van bossen en van de samenwerking tussen bomen onderling. Met o.a.: Bestsellerauteur Annie Proulx schreef een roman over de ontbossing van Noord-Amerika. Ze wijst op de gebalanceerde, respectvolle relatie die de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika hadden met de natuur. Activist Ken Wu adopteerde op Vancouver Island de eeuwenoude, zeventig meter hoge Douglasspar ‘Big Lonely Doug’. Hoogleraar bosecologie Robin Wall Kimmerer combineert haar wortels in de Potawatomi-stam met wetenschappelijke methodes en leert haar studenten luisteren naar wat miljoenen jaren oude levensvormen ons te vertellen hebben. Bomenonderzoeker Suzanne Simard legde complexe systemen bloot waarin bomen met elkaar communiceren. Zij ziet bossen als gemeenschappen die meer aan ons verwant zijn dan je op het eerste gezicht zou zeggen.
Deze uitzending van het programma Tegenlicht met de titel In de ban van het bos werd uitgezonden op zondag 8 september door de VPRO.

Perzische slaapboom of zijdeacacia (Albizia julibrissin ‘Boubri’)

Deze boom staat in het parkje tegen de tunnel naast de ingang naar het station vanaf de Grotestraat. Het is nu (2019-09-14) een opvallende boom. Terwijl de eiken hun eikels al laten vallen, staat deze boom nog met een paar bijzondere bloemen te bloeien. Ga de plant maar eens van dichtbij bekijken, je ziet dan ook de dubbelgeveerde bladeren. Ze vouwen zich bij het vallen van de avond in slaapstand. Vandaar de naam ‘slaapboom’.

Bijzonderheden

  • Het geslacht Albizia bestaat uit een 150-tal soorten groeiend in tropische en subtropische regio’s. Een aantal (gekweekte) soorten doet het ook goed in ons huidige klimaat/land, waaronder de Albizia julibrissin Boubri (Umbrella).
  • De boom staat tot half mei in de wintermodus. Dan pas verschijnt het eerste groen. Daarna gaat het ook snel; uit de knopjes ontwikkelen zich de dubbelgeveerde bladeren die vrij groot kunnen worden.
  • De roze bloemen bloeien 6 weken later in juli/augustus en soms ook nog in september. De pluizige bloemen vallen op door de lange roze meeldraden.
  • Eind september/ begin oktober begint de lange winterrust weer.
  • Albizia is genoemd naar Filippo degli Albizzi, een natuurliefhebber die een exemplaar van Albizia julibrissin in 1749 meenam van Constantinopel (Istanbul, Turkije) naar Florence (Italië). De soortnaam ‘julibrissin’ komt uit het Farsi ‘gul-i-abrischin’. ‘Gul’ betekent bloem en ‘abrischin’ betekent zijde; dit verwijst naar de lange, zijdeachtige meeldraden.

Locatie:
Grotestraat in het parkje ter hoogte van ’t Achterom (achter :de katholieke kerk)
Coordinaten: 52.365983, 6.462538

Bronnen:
Website van de botanische tuinen
Bomenrijk in Rotterdam, Voskuil J. et al, Stichting Arboretum Trompenburg. Uitgave 1983