Veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre) aan de Holterweg

2018-08-16

De afgelopen heb ik – nog meer dan anders – met bewondering gekeken naar de bomen. Je zult maar dagenlang in de brandende zon moeten staan en dat zonder enige regen van betekenis. Diverse bomen staan er verdord bij, maar de veldesdoorns aan de Holterweg hebben tot dusver hun bladeren behouden.

De veldesdoorn ook wel Spaanse aak genoemd heeft als eigenschap dat hij vervuilde lucht goed kan verdragen en een voorkeur heeft voor drogere, zanderige humusarme gronden. De boom is te herkennen aan de warrige vertakking en de gevleugelde zaden die recht tegenover elkaar staan. En hij kan ook nog eens tegen  harde wind, strooizout en ….droogte. Het is een ideale (straat)boom.

Bijzonderheden:

  • Spaanse aak: De afleiding ‘Spaanse’ is onbekend. Aak is afgeleid van Acer.
  • De bladsteel bevat melksap.
  • De veldesdoorn wordt veel gebruikt voor lage hagen. Hij heet in het Engels niet voor niets ‘hedge maple’.
  • Hij kan heel goed gesnoeid worden.
  • De beroemde heggen in de tuinen van het voormalige zomerpaleis van de Oostenrijkse keizers in Schönbrunn, nabij Wenen, bestaan grotendeels uit deze veldesdoorns – loodrechte wanden van 35 m hoog.
  • De bloemen zijn een bron van nectar voor bijen en andere insecten.

Locatie:
Holterweg van nummer 60 tot 88
Coördinaten: tussen 52.358645, 6.456693 en 52.356352, 6.457559

Bron:
Loofbomen in Nederland en Vlaanderen door Leo Goudzwaard, Uitgegeven door KNNV Uitgeverij, Zeist,

Platanen verliezen hun schors

2018-08-07

Langs de Grotestraat zijn in 1985 zo’n 85 platanen (Platanus x acerifolia) geplant. Een aantal heeft het loodje gelegd en zijn door nieuwe vervangen. Verreweg het grootste gedeelte staat er nog steeds en ze vestigen precies tijdens de renovatie van de Grotestraat extra de aandacht op zich. Wandelaars en fietsers hebben ongetwijfeld gezien dat de platanen massaal hun schors verliezen. Bezorgde burgers hebben het zelfs gemeld bij de gemeente.
Het is echter niets om je zorgen over te maken. Het afbladderen is een natuurlijk proces. De boom bevrijdt zichzelf van de schors die te krap is geworden. Omdat het in de lente veel heeft  geregend, zijn  de bomen flink gegroeid en dat is de belangrijkste reden waarom de oude, donkere schors nu barst en de nieuwe, lichte schors tevoorschijn komt. Het is een groeiproces en geen teken van gevaarlijke uitdroging vanwege het gebrek aan regen gedurende de afgelopen weken.
Platanen reageren op een andere manier op de droogte. Ze laten net als veel andere bomen hun bladeren vallen. Ze beschermen zich zo tegen overmatige verdamping.

Locatie:
Langs de Grote Straat
Coördinaten: 52.365292, 6.461200

Bronnen:
Mannes Konijnenbelt, ‘Platanen langs de Grotestraat, http://www.ivnhellendoorn-nijverdal.nl

 

Moeraseik (Quercus palustris) op de rotonde Rijssensestraat

Midden op de rotonde (Rijssenseweg, Noetselerbergweg en Van Alphenstraat) staat een Moeraseik (Quercus palustris).
De moeraseik komt voor in rivierdalen in het noordoosten van Amerika. Ze zijn bestand tegen tijdelijk natte voeten, maar gedijen niet in blijvend natte omstandigheden.
De naam moeraseik klopt dus eigenlijk niet.
De moeraseik is éénhuizig. Dat wil zeggen dat aan de boom zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen te vinden zijn. Kenmerkend is de horizontale takstand.
Het langwerpige, grof gelobd blad met spitse uiteinden kleurt in de herfst donkerrood. De eikels zijn tot hooguit een derde omsloten door het napje. Eikels verschijnen pas als de boom ouder is dan ongeveer 15 jaar.

Locatie
Rotonde Rijssenseweg, Noetselerbergweg en Van Alphenstraat
Coördinaten: 52.355738, 6.465165

Bron:
Bomenwandeling Amersfoort

 

Vliegverkeer(d)

2018-08-04

Vliegverkeer(d)

Gisteren startte in Nieuwsuur de serie ‘Duurzaam weg’.
Als je met z’n tweeën naar Los Angeles vliegt dan stoot je volgens Mariëlle Tweebeeke 5.300 KG CO2 uit en dat is meer dan een gemiddeld gezin in een heel jaar uitstoot.
Wanneer je in je eentje met het vliegtuig naar Londen gaat, dan stoot je bijna 10 zoveel CO2 als een reis naar die bestemming met de trein of bus.
Alle Nederlandse vakantiegangers die in Europa nog niet alles hebben gezien, gaan – nu ze dit weten – natuurlijk niet meer vliegen……….

Droogte

2018-08-03

Droogte

Het is erg droog in de gemeente Hellendoorn. Het KNMI meldt dat er landelijk een neerslagtekort is van 282 millimeter en dat zal de komende twee weken oplopen tot 306 mm. Het kan nog erger. Eind augustus 1976 was er een neerslagtekort van 344,5 mm. Dat hebben we overigens overleefd. Leuk is het echter niet. De eiken laten hun eikels al vallen evenals de beuken de beukennootjes. De berken verliezen hun bladeren. Pas geplante bomen sterven en van sommige populeren  breken spontaan de takken af.
Ik moet denken aan een citaat  uit het boekje ´Natuurlijk´ van Jan Terlouw, ter gelegenheid van de Boekenweek 2018

`Waar bloeien planten zo uitbundig als in Nederland? Ook weer dankzij de regen, dat fantastische fenomeen: levenbrengend water komt uit de lucht vallen. Wat zou ik het missen als ik in een tropisch land woonde.`