Gele kornoelje (Cornus mas) aan de Nijverdalsebergweg

Gele kornoelje

Voor Reggestreyn staat een rij monumentale eiken. Tussen de eiken staan struiken met op dit moment  (2018-03-26) kleine gele bloemen. Het is de gele kornoelje (Cornus mas). De stam ziet er grillig en sterk vertakt uit, waarbij de takken erg kronkelen. De jonge twijgen zijn glad en zijn grijs- tot roodbruin. De bloemen staan in een scherm. Ik telde er wel 15. In de bloem op het vruchtbeginsel is een gele discus te zien die nectar produceert. Daarmee trekken de bloemen vroegvliegende bijen, hommels en andere insecten aan.
De bladeren verschijnen pas na de bloei. Je kunt de onderste en bovenste bladhelft voorzichtig van elkaar scheiden. Door de elastische houtvaten uit de nerven van het blad blijven de twee bladhelften aan elkaar hangen.

De naam is afgeleid van het Latijn cornu: hoorn’. Het hout van de gele kornoelje is zeer hard, zo hard als hoorn en werd vroeger gebruikt voor het vervaardigen van gereedschap en wapens. Het paard van Troje zou geheel of gedeeltelijk van komoelje hout gemaakt zijn.

Voor de echt geïnteresseerden: De Nederlandse Nationale Cornus-collectie bevindt zich in het Arboretum Belmonte in Wageningen.

Locatie:

Nijverdalsebergweg in Nijverdal
Coördinaten:

Bron:

  • Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen’. Zeist: KNNV Uitgeverij, 2013
  • Floravannederland.nl

Beuken in de Cornelis Kuyperweg

De Cornelis Kuyperweg ligt in Noetsele. Daar  zijn  in  de zestiger jaren 16 beuken geplant. Op het eerste gezicht zijn ze identiek, maar als je goed kijk, zie je 3 verschillende soorten.

  1.  Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ (Bruine beuk) Deze bruine beuk staat voor  huisnummer 1 en 3.  De bladeren zijn ‘donker scharlakenrood’. Dat is  wat  ‘Atropunicea’ betekent.
  2. Fagus sylvatica ‘Rotundifolia’ (Rondbladige beuk) Deze boom heeft een piramidevormige, ovale groeiwijze met kleine, ronde bladeren die dicht op de takken staan,   De soort groeit een heel stuk langzamer dan de gewone beuk. Hij wordt vaak niet hoger dan 12 meter. Aan de bijzondere bladvorm heeft deze beuk ook zijn bijnaam te danken; kwartjesbeuk  En zo heb je opeens een geldboom in je straat!
  3. Fagus sylvatica ‘Dawyck’ (Zuilbeuk)  Dit is ook een langzaam groeiende beuk die tot op late leeftijd mooi smal blijft. Het is een van de meer bekende beukensoorten. Deze sort is  omstreeks 1800 aangetroffen op het ” landgoed Dawyck” in Schotland. Naast zijn bijzondere vorm, heeft deze boom de typische beukkenmerken zoals een gladde bast en mooie groene bladeren die in de herfst koperachtig verkleuren. Omdat de Dawyck-beuk ondiep wortelt, wordt onderbeplanting niet aanbevolen.

Locatie:

Cornelis Kuyperweg
Coördinaten: 52.35398, 6.46340

Bron:

  • Fontaine, F.J, ‘Het geslacht Fagus, De Beuk’. Haaren: Boomkwekerijen M. van den Oever & Zonen, 1984
  • Gemeente Hellendoorn

46 sierkersen (Prunus yedoensis) langs het Voorjaarsbloesempad aan het de Oranjestraat

In  2018 doet de gemeente Hellendoorn voor de 47e keer mee aan de Nationale Boomfeestdag. Wethouder Thomas Walder heeft op 14 maart 2018 samen met kinderen van
basisschool ‘De Schaapskooi’ de eerste sierkers (Prunus yedoensis) van het voorjaarsbloesempad aan de Oranjestraat in de grond gezet. Vervolgens hebben de kinderen de volgende 45 sierkersen langs het wandelpad naast de oude spoorsloot geplant.

De bloeitijd in april, de bloemen zijn in de knop lichtroze en daarna vrijwelwit of bleekroze. De bloemen verschijnen voor de bladeren. Ze verspreiden dan een zwakke amandelgeur.  In het voorjaar is de boom drachtboom voor bijen, in de herfst een voedselboom voor vogels

De Prunus yedoensis wordt ook wel Yoshino-kers genoemd.  Als je wilt ervaren hoe mooi deze sierkersen eruit gaan  zien, kun je in april een bezoek brengen aan de Japanse  kersentuin in Amstelveen. In die tuin zijn 400  Prunus yedoensis  geplant. In oktober 2000 schonk The Japan Women’s Club in Amstelveen deze bomen aan de bevolking van Nederland, ter gelegenheid van de 400 jarige betrekkingen tussen Japan en Nederland. Sinds die tijd organiseert de Japanse ambassade in Den Haag, samen met een aantal organisaties, waaronder The Japan Women’s Club, elk jaar rond begin april een ‘hanamimatsuri’ (Cherry Blossom Festival) in het Kersenbloesempark in Amstelveen.

Yedoensis betekent afkomstig van Yedo=Tokio. De Prunus yedoensis is  het symbool van Japan en in het bijzonder van Tokio.

Locatie:
Oranjestraat Nijverdal
Coördinataten: 52.368048, 6.459434

Bron:

  • Blanker, E, ‘Het Amsterdamse Bomenboek’. Amsterdam: Uitgeverij Atlas, 2007