Lijsterbes ‘Wardii’ (Sorbus ‘Wardii’)

De lijsterbes die de meeste mensen wel kennen is de wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia), maar naast deze lijsterbes zijn er nog zo’n 100 andere soorten.Tijdens een ‘coronawandeling’ liep ik door de vernieuwde Van den Steen van Ommerenstraat. Daar waren vanaf nr. 21 tot aan de De Joncheerelaan een aantal nieuwe boompjes geplant. Het bleken lijsterbessen ‘Wardii’ (Sorbus Wardii) te zijn. De Sorbus Wardii staat erom  bekend dat hij sterk, gezond en klimaatbestendig is.  In april lopen  de knoppen uit en  verschijnen de vrij grote, ovale, zilverachtige bladeren die de boom in de lente en zomer  een elegante verschijning geven. Dat zilverachtige verloopt overigens na enige tijd naar groenachtig. In de vroege zomer verschijnen de witte bloemen, later gevolgd door  geeloranje bessen. De bomen blijven compact en blijft klein worden. De lijsterbes Wardii groeit van nature in Bhutan en Tibet. De Engelse plantenverzamelaar Frank Kingdon Ward (1885-1958)  heeft de boom op een van zijn expedities gevonden en ervoor gezorgd dat hij in Europa terechtkwam. De wetenschappelijke naam voor de lijsterbes ‘Wardii’ is Sorbus ‘Wardii’. Sorbus is  de geslachtsnaam. De soortnaam ‘Wardii’ is’ als eerbetoon toekend aan Frank Kingdon Ward.

Locatie: Nijverdal in de Van den Steen van Ommerenstraat vanaf nr. 21 tot aan de De Joncheerelaan
Coördinaten: 52.366554,06.455858

Bronnen:
Enorme diversiteit nog te onbekend Albert Leemreize Groen kennisnet 368226.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.