Canadapopulier (Populus x canadensis) naast het station

Deze geknotte boom is een ± 80 jarige canadapopulier. De canadapopulier is een kruising van de Europese zwarte populier en de Amerikaanse zwarte populier.Het had niet veel gescheeld of de boom was samen met andere bomen bij de aanleg van dit plein omgezaagd. Gelukkig heeft het gezonde verstand gezegevierd en werd het plan zo aangepast dat de oude bomen konden blijven staan.

‘Plant populieren, zij sparen en sieren
Voor de canadapopulier geldt ‘Boompje groot, plantertje niet dood’. Ze werden in de vorige eeuw massaal aangeplant om na een jaar of 25 gekapt te worden. Het hout is een waardevolle grondstof voor veel producten zoals, klompen, fineer, lucifers, pallets, kistjes, maar vooral als grondstof voor de papier- en kartonindustrie. Tegenwoordig is de vraag naar populieren flink teruggelopen. De papierindustrie is veel meer oud papier gaan gebruiken, lucifers worden bijna niet meer gebruikt en ook de klompenindustrie is geminimaliseerd. Kortom: het loont niet meer om grootschalig populieren aan te planten.

Een afgebroken tak die op een auto viel was destijds reden om een kapvergunning voor deze canadapopulier aan te vragen. De boom staat nu veilig in een parkje en in geknotte toestand vormt hij geen gevaar van betekenis meer. Daarnaast wordt de boom periodiek gecontroleerd.

Bijzonderheden

  • De bladeren van van de canadapopulier zijn driehoekig. Omdat de bladstelen lang, elastisch en aan beide zijden zijn afgeplat, kunnen de blaadjes bij het geringste zuchtje wind bewegen en ritselen en ruisen. Dit geluid wordt ‘zwatelen’ genoemd en schijnt alleen in relatie met populieren gebruikt te worden.
  • Tussen 1974 en 1998 werden er jaarlijks zo’n 600.000 populierenstekken verkocht. Het plantjaar 1992 vormde het hoogtepunt met 1,13 miljoen stekken. Daarna zakte de aanplant van populieren volledig in. In 2008 werden er nog maar 35.000 stekken verkocht.
  • In Nederland is de canadapopulier (in allerlei verschillende rassen) de meest aangeplante populier.
  • Heel vaak hebben de bomen langs een weg allemaal dezelfde vorm. Dit komt omdat de Canadese populier vermeerderd wordt door stekken: men snijdt van één populier die de beste eigenschappen heeft (groeisnelheid, rechte stam) takken en zet deze in de grond, waarna ze gaan groeien. Na een tijdje krijgen de takken dezelfde vorm als de moederboom. Alle bomen gestekt van één moederboom worden kloon genoemd.

Locatie:
Grotstraat achter het station
Coördinaten: 52.365920, 6.462292

Bron:

  • Huijser, Wim, ‘De Populier’. Zeist: KNNV Uitgeverij, 2017
  • Buist, Girbe, e.a., ‘Bijzondere bomen in Nederland, 250 verhalen’. Amsterdam: Boom Uitgeverij, 2010
  • Mannes Konijnenbelt, ‘Populieren’, http://www.ivnhellendoorn-nijverdal.nl/natspr/main.htm, 1 oktober 1991
  • Floravannederland.nl

 

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.