Hollandse linde (Tilia europaea)

Aan de vruchten kent men de boom. Ja, in de zomer, maar in de winter? De berk is dan wellicht met zijn witte stam nog wel te herkennen. De linde is een ander verhaal. Als je weinig van de linde weet, kun je uit het gewirwar van takken niet goed wijs. En dan moet je ook nog weten dat er wel 24 soorten linden zijn. 4 daarvan zijn zijn inheems: de winterlinde, de zomerlinde, de zilverlinde en de Kaukasische linde. Daarnaast zijn er ook nog kruisingen. Zo is de Hollandse linde een kruising tussen de zomerlinde en winterlinde. Wil je in korte tijd veel over linden te weten komen, bezoek dan het Linde arboretum in Corle-Winterswijk, waar zich sinds 1993 de Nederlandse Nationale lindecollectie bevindt.

De linde op het terrein van de voormalig Hendrik Wormserschool aan de Groen van Prinstererstraat is een Hollandse linde. Inmiddels heeft deze linde de school, het Educatief Centrum, de Muziekschool en het parkeerterrein overleefd en zal als stralend middelpunt deel uit gaan maken van het Hendrik Wormserplein. De linde zal op die plek nog vele jaren te bewonderen zijn mits men de boom wel de ruimte geeft. Linden hebben namelijk een breed verspreid wortelgestel tot wel 1,5 keer de kroon. Dat hebben ze nodig om de kronen, met grote bladeren van voldoende vocht te voorzien. Het is dus van het grootste belang dat wortelgestel met rust te laten.
Bomen zijn levende verbindingsschakels tussen verleden, heden en toekomst. Door ze op de juiste wijze te beschermen zorgen we ervoor dat die relatie behouden blijft.
Van oudsher worden linden op markante plekken geplant, bijvoorbeeld op een plein.

Waterloten en ’transportpijpen’ die in verbinding staan met het wortelgestel.

Bijzonderheden van de Hollandse linde (Tilia europaea)

  • De boom is gemakkelijk te herkennen vooral doordat er in de loop van een groeiseizoen erg veel jonge scheuten, zogenaamde waterloten, ontstaan aan de voet van de Linde.
  • De bladeren van de linde zijn hartvormig en handnervig.
  • Bladeren en knoppen zijn afwisselend op de scheuten geplaatst.
  • Het grote blad heeft een kort toegespitste top en een gezaagde rand.
  • Bij aanvang van de zomer verschijnen geelwitte bloemen die in hangende tuilen bijeen staan.

Locatie

Ter hoogte van Groen van Prinstererstraat 26
Coördinataten: 52.364435, 6.458366

Bron:

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.