Japanse besappels (Malus toringo ‘Brouwers Beauty’) aan de Schansertweg in Nijverdal

Fietsend op de Holterweg zag ik vanuit mijn rechterooghoek wit bloeiende boompjes in de Schansertweg. Ik had toen niet veel tijd, maar een paar dagen later ben ik toch maar even gaan kijken. Het blijken Malus toringo ‘Brouwers Beauty’ te zijn waarvan de oudsten rond 1960 zijn geplant. Sommige bomen kun je ongezien voorbijlopen maar je moet wel in een heel bijzondere gemoedstoestand verkeren, wil dat begin mei met deze sierappelbomen gebeuren. De Malus toringo ‘Brouwers Beauty’ van plm. 4 à 6 meter hoog zijn een witte weelde door de overvloedige bloesem.

Niet zonder elkaar
Je staat er misschien niet bij stil, maar deze boompjes moeten heel hard werken om deze witte bloemen aan te maken. Daar lijkt een plan achter te zitten. Insecten kunnen daardoor in ieder geval veel makkelijker bloemen onderscheiden dan wanneer alle bloemen groen zouden zijn. In het boek ‘Niet zonder elkaar’ staat dat meer dan de helft van de planten gele of witte bloemen heeft. Een van de factoren die een rol speelt is de aanmaak van pigment. De productie van wit vraagt minder energie dan de aanmaak van bijvoorbeeld anthocyaan (rood, blauw). Ook kun je in het boek lezen dat witte bloemen vooral zweefvliegen en kevers aantrekken.


Appeltjes
In het najaar verschijnen de gele/geeloranje appeltjes ter grootte van een erwt. De appeltjes (als je er een doorsnijdt, zie je namelijk een klokhuis) zijn een lekkernij voor o.a. de pestvogels. Eind november 2016 trok een aantal appeltjes etende pestvogels de aandacht van een grote groep vogelaars. Er werd op de sociale media en zelfs in de krant melding van gemaakt. Bij afwezigheid van (pest)vogels blijven de mini-appels lang aan de bomen hangen.


Hortus Botanicus Leiden
In 2016 herdacht de Hortus het feit dat 150 jaar geleden de Duitse arts Philipp Franz Balthasar von Siebold (1796-1866) overleed. Hij werkte in Nederlandse dienst tussen 1823 en 1829 op de handelspost in Deshima in Nagasaki, Japan. Hij stuurde van daar bollen, zaden en levende planten naar de Nederlanden. Daarvan staan nu nog zeker vijftien originele exemplaren in de Leidse Hortus.
Daartoe behoorde van 1845 tot in de twintigste eeuw ook de eerste Malus toringo van Nederland. De boom werd uit zaad opgekweekt door Von Siebold, die een kwekerij had in de buurt van Leiden. Een kennis van hem, een zekere Textor, had die zaden meegebracht uit Japan. De gekweekte Malus toringo ‘Brouwers Beauty’ is rond 1975 door de voormalige boomkwekerij Brouwers uit Groenekan op de markt gebracht.

Philipp Franz Balthasar von Siebold (1796-1866

Locatie:
De Malus toringo ’Brouwers Beauty’ staan aan de Schansertweg
Coördinaten: 52.360550780039,6.456838252404

Bronnen:
* Louis Schoonhoven e.a. ‘Niet zonder elkaar’, Uitgeverij Natuurmedia, Amsterdam
* Monumentale bomen
* Hortus Botanicus Leiden


Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.