Magnolia ‘Rose Marie’ aan de Rijssensestraat in Nijverdal

Magnolia ‘Rose Marie’ 3 mei 2023

De magnolia is een geliefde boom in Nijverdal. Ze zijn veel in tuinen te vinden, maar ook de gemeente heeft ze op diverse plaatsen aangeplant.
In bomenboeken worden magnolia’s ook wel beverboom genoemd. Met heel veel fantasie kun je inderdaad in de knoppen van de magnolia een staart van een bever herkennen. Ik houd het echter liever bij magnolia.
Op deze site staat ook een beschrijving van de tulpenboom (Liriodendron tulipifera). Deze boom is nauw verwant aan de magnolia. Ze behoren beiden tot de Magnoliaceae.
Om magnolia’s ín het wild’ te zien, moet u naar Midden-Amerika en Oost-Azië. De bomen trokken veelal door hun grote en bijzondere bloemen de aandacht van plantenkwekers. Deze hebben het sortiment met een groot aantal cultivars uitgebreid. De cultivars zijn niet altijd raszuiver en zijn daarom moeilijk te determineren.

De roze met witte bloem staat mooi rechtop.

De magnolia’s die aan de Rijssensestraat tussen de Beltmolenweg en de Schansertweg staan, zijn Magnolia’s ‘Rose Marie’. (Het label met de naam hing nog aan een van de boompjes). Veel magnolia’s bloeien vroeg in het voorjaar. Dat gaat meestal goed, maar bij nachtvorst kunnen de bloemen bevriezen. De boom zelf heeft er overigens weinig nadeel van.
De cultivar Magnolia ‘Rose Marie’ is een laat- en langbloeier. Ze kunnen tot in mei bloeien (± 4 weken later dan de vroege bloeiers) en wel 6 weken bloemen dragen.

Locatie: Rijssensestraat, tussen de Beltmolenweg en de Schansertweg
Coördinaten: 52.36207, 6.46027

Bronnen:
Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij
Kooi, Rinny E. en Versteegen, Jos, Bomen in de buurt, Uitgeverij Ginkgo, Leiden
Boomkwekerij Albert Leemreize

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.