Japanse zelkova (Zelkova serrata) aan de Godfried Bomansstraat in Nijverdal


Van zien naar kijken
In 1993 heb ik een bomenwandeling bijgewoond door het Arboretum Poort Bulten in de Lutte onder leiding van Theo Janson Dhr. Janson was docent aan de Middelbare Tuinbouwschool te Fredenksoord en auteur van het boek ‘Stadsbomenboek van Acer tot Zelkova’. Hij liet ons toen ook zelkova’s.zien. Dat was voor mij de eerste keer dat ik bewust de stam, takken en bladeren van een zelkova bekeek. Pas veel later kwam ik erachter dat ik al jarenlang bijna dagelijks op de fiets langs een rij zelkova’s gekomen was…..

Zelkova serrata

De kroon van de zelkova is breed, waaiervormig tot rond. Het eivormig tot langwerpig blad is zachtgroen.

Blad van de Zelkova serrata (Foto Boomkwekerij Ebben)

De herfstkleur is bronsrood tot oranjegeel.

Blad van de Zelkova serrata in herfstkleur (Foto Boomkwekerij Ebben)

De zelkova groeit goed in een verscheidenheid aan grondsoorten, van klei tot zand. De boom prefereert een plek in de volle zon, maar kan ook in halfschaduw overleven. Deze boom is bestand tegen droogte, luchtverontreiniging en ziekten, wat hem een ideale keuze maakt voor stedelijke omgevingen.

De stam van de Zelkova sarrata

De schors van de boom is grijsachtig-bruin van kleur en heeft fijne groeven. Deze boom kan in Nederland een hoogte van 15 meter bereiken. De boom komt van nature voor in Japan, Korea en China. Daar zijn hoogtes van meer dan 25 meter niet ongewoon.

Locatie: Bij de Godfried Bomansstraat 18 in Nijverdagl
Coördinaten: 52.357525105245,6.471517903836
Bronnen:
Zelkova, het hoogtepunt ligt in de herfst
De Zelkova, schijnt geen iep te zijn


Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.