Chinese slangenbastesdoorn (Acer davidii)

20 biljard mieren
Volgens een nieuwe schatting leven er 20 biljard mieren op aarde. 20.000.000.000.000.000. De onderzoekers schrijven in hun artikel in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift PNAS dat de mieren op aarde meer wegen dan alle zoogdieren en vogels bij elkaar. De auteurs melden in hetzelfde artikel dat er wereldwijd 15.700 mierensoorten voorkomen.
Hoeveel soorten bomen zijn er bekend?
Bij het lezen van het artikel over mieren vroeg ik me af hoeveel soorten bomen er op de aarde voorkomen. Na meer dan twee jaar onderzoek zijn wetenschappers eruit. Het zijn er tot zover bekend 60.065. Dat maakte de Botanic Gardens Conservation International bekend in een paper in het Journal of Sustainable Forestry.

Chinese slangenbastesdoorn (Acer davidii)

Niet gek dus datje bomen aantreft, waarvan je de naam nog nooit gehoord hebt.
Dat was een paar maanden geleden bij mij het geval. Ik zag toen voor het eerst een Chinese slangenbastesdoorn. Hij staat op de hoek Bergleidingweg/ P.C. Stamstraat. Het is een boom met een merkwaarig kronkelig gestreepte bast.

Bast van Chinese slangenbastesdoorn

Hoewel de bast van deze boom van boven naar beneden flink beschadigd is, lijkt de boom veerkrachtig. Dat heeft deze waarschijnlijk te danken aan zijn gunstige standplaats en zijn sterke wortelgestel; de bladeren, takken, en vruchtjes groeien alsof er niets aan de hand is.
De boomsoort behoort tot de groep “Slangenbastesdoorns’. Andere esdoorns in deze groep zijn onder andere Acer capillipes, Acer rufinerve en Acer pensylvanicum.
De boomsoort is genoemd naar de ontdekkerpater Armand David (1826-1900). In 1902 was de soort voor het eerst in Europa te zien.

Locatie: Hoek van de Bergleidingweg en de P.C. Stamstraat in Nijverdal
Coördinaten: 52.352694, 6.478222
Bron: Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.