Zwarte walnoot (Juglans nigra)

Hoeveel mensen zullen weten dat er een grote zwarte walnoot staat op het grasveldje op de hoek van de Bergleidingweg en de P.C. Stamstraat? Ik moest eraan denken, toen ik de uitspraak van Henri David Thoreau, de Amerikaanse Jac. P. Thijsse, las: ’Het gaat er niet om waar je naar kijkt, het gaat erom wat je ziet.’ Henry David Thoreau, (12 juli 1817 – 6 mei 1862), was een Amerikaans essayist, leraar, sociaal filosoof, natuuronderzoeker en dichter.
Wil je een boom goed zien, dan moet je er dichtbij zijn en ook dan zie je vaak details over het hoofd. Meestal ga ik naar een boom toe. Daarna zoek, kijk en lees ik op het internet en in mijn boeken van alles over de boom en vervolgens ga ik er nog een paar keer naartoe.

De schors van de zwarte walnoot

De zwarte walnoot is een bladverliezende boom die van nature `groeit in het oosten en midden van de Verenigde Staten. Pas na 1629 komt de boom in Europa. Het is een snelgroeiende boom die onder gunstige omstandigheden een hoogte van 20-40 meter kan bereiken. Hij heeft een rechte, donkergrijze, gegroefde stam en heeft weinig last van ziekten en plagen. De zwarte walnoot ontwikkelt zich het best in een voedselrijke goed doorlatende bodem.

Blad van de zwarte walnoot

De geveerde bladeren kunnen wel meer dan 50 cm lang worden. De deelblaadjes zijn van boven donkergroen en kaal, van onderen zijn ze lichter en zacht behaard. De bolvormige vruchten hebben een harde, dikke en ruwe schil. Ze zijn daardoor moeilijk te kraken. De noten zijn eetbaar, maar bederven snel.

In de literatuur wordt vermeld dat er slechts weinig planten onder de zwarte walnoot groeien. Dit wordt veroorzaakt door chemische reacties die door de zwarte walnoot zelf in gang worden gezet. Uiteindelijk ontstaat de chemische verbinding juglon. Juglon remt de kieming, groei overleving en reproductie van andere planten.

Juglon
Zwarte walnoot en weinig ondergroei

Het grasveldje dicht bij de Regge is een prima plek voor deze mooie solitaire boom.

Locatie: Hoek van de Bergleidingweg en de P.C. Stamstraat in Nijverdal
Coördinaten: 52.352683, 6.478215
Bronnen:

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.