Turkse hazelaars (Corylus colurna) aan de Esweg

Als je geïnteresseerd bent in bomen, kom je nog eens ergens. Zo leidde een wandeling door de Esweg mij via het raadplegen van het internet, naar Nutella, Turkije, Vlaanderen en naar de bibliotheek. Dat kwam zo.
Aan de Esweg staan Boomhazelaars, (Corylus colurna), ook wel Turkse hazelaar genoemd. Om er een stukje over te schrijven kwam ik op het internet bij toeval op de site van Nutella terecht. Het blijkt dat Ferrero, het moederbedrijf van Nutella, enorm veel hazelnoten importeert uit Turkije. Turkije is verantwoordelijk voor 75 % van de hazelnootproductie wereldwijd. Dat was heel interessant om te lezen maar over de Turkse hazelaar kwam ik niet veel te weten. Alleen dat de noten aan die boom te klein zijn voor commerciële productie en dat de Turkse hazelaar daar van nature voorkomt.

De Turkse hazelaar is de enige boom onder de 12 Corylussoorten. De andere soorten en rassen hebben allemaal een struikvorm.
In de zestiende eeuw werd deze boom voor het eerst in Europa aangeplant. Bekend is dat Clusius in 1582 in Wenen de eerste zaden uit Istanbul ontving, waarvan hij in 1587 boompjes in Leiden plantte. Deze bomen staan daar niet meer. De oudste nog levende Turkse hazelaar staat sinds 1795 in de Hortus van Amsterdam.
Na het midden van de vorige eeuw werd de boom van betekenis als park- en laanboom.
De boom wordt rond de 20 m hoog, heeft een gegroefde kurkachtige schors en stelt weinig eisen aan de bodem. Daarnaast is hij weinig gevoelig voor ziekten. Kortom een prima boom voor het openbaar groen.

Schors

Het is een vroege bloeier. In februari verschijnen de lange mannelijke katjes en een paar weken later kun je de kleine vrouwelijke bloemen met rode stempels verwachten.
De donkergroen bladeren zijn rondachtig, behaard en dubbel gezaagd. De boom houdt zijn bladeren het langst van alle bladverliezende bomen.
De vruchtjes zitten in clusters van 3 tot 10 stuks bij elkaar, verpakt in een opvallend omhulsel met smalle slippen die behaard zijn.

Vruchten verpakt in omhulsel Foto: Ten Hoven Bomen

Locatie: De Esweg in Nijverdal tussen de Spijkerweg en de Duivenbreeweg
Coördinaten: 52.362811227155,6.452369984393
Bron(nen): Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.