Gele treurwilg, (Salix x sepulcralis ‘Chrysocoma’), aan de Meester Tijhuisweg

Vanuit ons ouderlijk huis keken we uit op de treurwilg van de buren.. De treurwilg hing over een sloot. Dat is een prima plek voor deze boom. Hij gedijt van nature namelijk het best in vochtige grond. Daarnaast staat hij vaak op begraafplaatsen, want de boom wordt overal geassocieerd met rouw, verdriet en dood.

Salix x sepulcralis ‘Chrysocoma’


Er zijn diverse soorten treurwilgen, maar de soort bij het station is de Salix x sepulcralis ‘Chrysocoma’. Het is de meeste gekweekte soort treurwilg. Rond 1700 was de treurwilg voor het eerst in West-Europa te bewonderen. Deze soort, Salix babylonica, kwam uit China. Dit land is de bakermat van de treurwilgen, Naarmate de handel met China toenam, verspreidde ook de boom zich over de landen van de handelspartners. De Salix x sepulcralis ‘Chrysocoma’ is een kruising van de Salix alba en de Salix babylonica. De bom erfde de goede eigenschappen van beide ouders; de goede winterhardheid van de Salix alba en de afhangende twijgen van de Salix babylonica.

De goudgele twijgen en de gegroefde schors


De bloemen zijn geclusterd in katjes die tevoorschijn komen met de bladeren. Mannelijke en vrouwelijke bloemen staan meestal aan aparte bomen, maar ook wel aan dezelfde boom.

Bloemen zijn geclusterd in katjes die tevoorschijn komen met de bladeren.

Locatie: aan de Meester Tijhuisweg, nabij de bushalte
Coördinaten: 52.366996, 6.461636
Bronnen: Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen, Zeist, KNNV Uitgeverij

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.