Sierappel ‘Arie Mauritz’ (Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’)

Geen appeltje voor de dorst, maar voor de merel

De gemeente Hellendoorn plant graag bomen aan waar mens en dier plezier aan beleven. Zo zijn er in het in 2020 vernieuwde deel van de Rijssensestraat een paar sierappelboompjes geplaatst met de naam ‘Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’’. Het blijkt een interessante boom te zijn.

In mei openen de lichtroze knoppen zich en verschijnen de in eerste instantie rozewitte  maar uiteindelijk zuiverwitte  bloemen. Ze ruiken lekker en ze zijn zowel mooi als overvloedig; een feest dus voor allerlei insecten die zich kunnen laven aan de nectar. In de zomer zorgt de boom voor verkoeling. Tijdens de herfst valt de boom op vanwege zijn kleurige herfstbladeren en glimmende knalrode sierappeltjes. Qua grootte en kleur doen ze denken aan kersen en ook de lange stelen bevestigen dit beeld.

Malus hupehensis komt van nature uit China. ‘Hupehensis’ verwijst naar de Chinese provincie Hupeh. De kweker Jan P. Mauritz heeft  via selectie en veredelingstechnieken de  Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’  gekweekt. Deze cultivar is weinig vatbaar voor allerlei ziekten en uit het onderzoek laanbomen van PPO Lisse komt de boom  als de beste sierappel naar voren. Als eerbetoon heeft de boomkweker de boom naar zijn vader genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.