Beuken in de Cornelis Kuyperweg

De Cornelis Kuyperweg ligt in Noetsele. Daar  zijn  in  de zestiger jaren 16 beuken geplant. Op het eerste gezicht zijn ze identiek, maar als je goed kijk, zie je 3 verschillende soorten.

  1.  Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ (Bruine beuk) Deze bruine beuk staat voor  huisnummer 1 en 3.  De bladeren zijn ‘donker scharlakenrood’. Dat is  wat  ‘Atropunicea’ betekent.
  2. Fagus sylvatica ‘Rotundifolia’ (Rondbladige beuk) Deze boom heeft een piramidevormige, ovale groeiwijze met kleine, ronde bladeren die dicht op de takken staan,   De soort groeit een heel stuk langzamer dan de gewone beuk. Hij wordt vaak niet hoger dan 12 meter. Aan de bijzondere bladvorm heeft deze beuk ook zijn bijnaam te danken; kwartjesbeuk  En zo heb je opeens een geldboom in je straat!
  3. Fagus sylvatica ‘Dawyck’ (Zuilbeuk)  Dit is ook een langzaam groeiende beuk die tot op late leeftijd mooi smal blijft. Het is een van de meer bekende beukensoorten. Deze sort is  omstreeks 1800 aangetroffen op het ” landgoed Dawyck” in Schotland. Naast zijn bijzondere vorm, heeft deze boom de typische beukkenmerken zoals een gladde bast en mooie groene bladeren die in de herfst koperachtig verkleuren. Omdat de Dawyck-beuk ondiep wortelt, wordt onderbeplanting niet aanbevolen.

Locatie:

Cornelis Kuyperweg
Coördinaten: 52.35398, 6.46340

Bron:

  • Fontaine, F.J, ‘Het geslacht Fagus, De Beuk’. Haaren: Boomkwekerijen M. van den Oever & Zonen, 1984
  • Gemeente Hellendoorn
Dit bericht is geplaatst in Bomen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.