46 sierkersen (Prunus yedoensis) langs het Voorjaarsbloesempad aan het de Oranjestraat

In  2018 doet de gemeente Hellendoorn voor de 47e keer mee aan de Nationale Boomfeestdag. Wethouder Thomas Walder heeft op 14 maart 2018 samen met kinderen van
basisschool ‘De Schaapskooi’ de eerste sierkers (Prunus yedoensis) van het voorjaarsbloesempad aan de Oranjestraat in de grond gezet. Vervolgens hebben de kinderen de volgende 45 sierkersen langs het wandelpad naast de oude spoorsloot geplant.

De bloeitijd in april, de bloemen zijn in de knop lichtroze en daarna vrijwelwit of bleekroze. De bloemen verschijnen voor de bladeren. Ze verspreiden dan een zwakke amandelgeur.  In het voorjaar is de boom drachtboom voor bijen, in de herfst een voedselboom voor vogels

De Prunus yedoensis wordt ook wel Yoshino-kers genoemd.  Als je wilt ervaren hoe mooi deze sierkersen eruit gaan  zien, kun je in april een bezoek brengen aan de Japanse  kersentuin in Amstelveen. In die tuin zijn 400  Prunus yedoensis  geplant. In oktober 2000 schonk The Japan Women’s Club in Amstelveen deze bomen aan de bevolking van Nederland, ter gelegenheid van de 400 jarige betrekkingen tussen Japan en Nederland. Sinds die tijd organiseert de Japanse ambassade in Den Haag, samen met een aantal organisaties, waaronder The Japan Women’s Club, elk jaar rond begin april een ‘hanamimatsuri’ (Cherry Blossom Festival) in het Kersenbloesempark in Amstelveen.

Yedoensis betekent afkomstig van Yedo=Tokio. De Prunus yedoensis is  het symbool van Japan en in het bijzonder van Tokio.

Locatie:
Oranjestraat Nijverdal
Coördinataten: 52.368048, 6.459434

Bron:

  • Blanker, E, ‘Het Amsterdamse Bomenboek’. Amsterdam: Uitgeverij Atlas, 2007

 

Dit bericht is geplaatst in Bomen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.