Gele kornoelje (Cornus mas) aan de Nijverdalsebergweg

Gele kornoelje

Voor Reggestreyn staat een rij monumentale eiken. Tussen de eiken staan struiken met op dit moment  (2018-03-26) kleine gele bloemen. Het is de gele kornoelje (Cornus mas). De stam ziet er grillig en sterk vertakt uit, waarbij de takken erg kronkelen. De jonge twijgen zijn glad en zijn grijs- tot roodbruin. De bloemen staan in een scherm. Ik telde er wel 15. In de bloem op het vruchtbeginsel is een gele discus te zien die nectar produceert. Daarmee trekken de bloemen vroegvliegende bijen, hommels en andere insecten aan.
De bladeren verschijnen pas na de bloei. Je kunt de onderste en bovenste bladhelft voorzichtig van elkaar scheiden. Door de elastische houtvaten uit de nerven van het blad blijven de twee bladhelften aan elkaar hangen.

De naam is afgeleid van het Latijn cornu: hoorn’. Het hout van de gele kornoelje is zeer hard, zo hard als hoorn en werd vroeger gebruikt voor het vervaardigen van gereedschap en wapens. Het paard van Troje zou geheel of gedeeltelijk van komoelje hout gemaakt zijn.

Voor de echt geïnteresseerden: De Nederlandse Nationale Cornus-collectie bevindt zich in het Arboretum Belmonte in Wageningen.

Locatie:

Nijverdalsebergweg in Nijverdal
Coördinaten:

Bron:

  • Goudzwaard, Leo, ‘Loofbomen in Nederland en Vlaanderen’. Zeist: KNNV Uitgeverij, 2013
  • Floravannederland.nl
Dit bericht is geplaatst in Bomen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.