Gelezen: broeikaseffect

2018-04-26

Wat is het broeikaseffect?
Stel, je parkeert je auto op een zonnige dag aan de rand van een park, naast een bankje. Na twee uur kom je terug met je boodschappen en je gaat even op het bankje zitten. Dat voelt normaal aan, het bankje heeft de temperatuur van de omgeving. Maar ga je je auto in, dan is die bloedheet van binnen. Dat komt doordat de zonnestralen een frequentie hebben die door glas heen kan, waardoor ze de auto in kunnen. Daar maken ze het interieur warm. Maar de warmtestraling die daardoor ontstaat, heeft een frequentie die niet door glas naar buiten kan. Met andere woorden: de warmte kan er wel in maar er niet uit. In broeikassen wordt van dit verschijnsel dankbaar gebruikgemaakt. Vandaar de naam broeikaseffect.
Koolzuur in de atmosfeer heeft hetzelfde effect als het glas van de autoramen. De warmte van de zon kan vanwege die CO2 makkelijker erin dan eruit. Het resultaat van CO2 in de atmosfeer is dan ook dat de temperatuur op aarde stijgt. Dat heeft veel negatieve gevolgen.
Wat kunnen we daaraan doen? De oplossing is eigenlijk simpel. We moeten de energie van de zon-nu en niet die van de zon-vroeger gebruiken. Dan produceren we geen CO2.

Uit: Terlouw, Jan, ‘Natuurlijk’. Amsterdam: De Kring, 2018

Dit bericht is geplaatst in Milieu. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.