Gewone vogelkers (Prunus padus) aan de Meester Ponsteenlaan in Nijverdal

Op dit moment staat de gewone vogelkers prachtig in bloei. Als je weet waaraan je de struik kunt herkenne, zie je hem overal. (Je gaat het pas zien als je het doorhebt.)  Het is een lust voor het oog. De lange bloemtrossen trekken volop bijen en hommels aan.
De enkelvoudige bladeren staan verspreid aan de takken en twijgen. Ze zijn matgroen van kleur. Dit in tegenstelling tot de glanzende, leerachtige bladeren van de Amerikaanse vogelkers. Het blad is eivormig en heeft een spitse punt. De bladrand is fijn gezaagd. Ze hebben een veernervige nervatuur en meestal zo’n 12 paar nerven.

Bijzonderheden

  • Het bij bosbeheerders minder populaire broertje van de gewone vogelkers, is de Amerikaanse vogelkers. Dit is een invasieve boomsoort, ook wel bospest genoemd. Onderzoekers van Naturalis publiceerden in 2016 dat veel inheemse insecten de afgelopen eeuw deze exoot als voedselplant zijn gaan gebruiken. Mogelijk houden de insecten de verspreiding van de boom in de toekomst op natuurlijke wijze in toom.
  • Bij kneuzing van de twijg ruikt de gewonen vogelkers naar bittere amandelen.
  • Aan de bovenkant zijn de nerven behaard en aan de onderkant vind je in de oksels van de hoofd en zijnerven een witte beharing.
  • De zwarte besjes worden graag gegeten door de vogels; vandaar de naam vogelkers,

Locatie: Aan het eind van de Meester Pontsteenlaan, Nijverdal
Coördinaten52.37708, 6.45203
Bron:
* Bronnen algemeen.

Dit bericht is geplaatst in Bomen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.