In het boek ‘Zwerven door ons Bomenland’ van Gait L. Berk, las ik “Hieruit blijkt dat deze voorbijganger bepaald geen doorsnee mannetje was, want de meeste mensen merken niets op aan bomen of anderszins aan de natuur, tenzij iemand hen er op attendeert. En, weliswaar zijn deze haagbeuken heel apart van vorm, maar wie niet opmerkzaam pleegt rond te kijken merkt ze niet op”. Dit was voor mij reden om dit verhaaltje te schrijven.
In een straat die de naam Oranjestraat draagt moet je geen ordinaire berken of lijsterbessen planten. Haagbeuken ook niet maar de Carpinus betulus ‘Fastigiata’, een variëteit van de haagbeuk, is daar wel op zijn plaats. Deze boom heeft iets waardigs, deftigs en sierlijks. In andere boombeschrijvingen ben ik ook typeringen als ‘vrouwelijk en vriendelijk’ tegengekomen.
Beukenhaag en haagbeuk
De naam haagbeuk leidt nogal eens tot verwarring. Er zijn namelijk beukenhagen en haagbeukenhagen. Beukenhagen bestaan uit beukenboompjes en haagbeukenhagen uit haagbeuken. Maar haagbeuken kunnen ook tot bomen uitgroeien. In dit artikeltje beperk ik me tot die fiere straatboom: de Carpinus betulus ‘Fastigiata’.
Deze haagbeuk prefereert een voedselrijke bodem en houdt van kalk. Hij verdraagt veel schaduw, droogte, bestrating en strooizout.
De haagbeuken ‘fastigiata’ hebben in de loop der jaren een ‘gespierde’ stam gekregen; het lijkt net alsof er onder de schors dikke spierbundels omhoog lopen waardoor onregelmatige groeven en richels ontstaan.
Het hout van de haagbeuk is zeer hard, duurzaam en zwaar. Het werd bijvoorbeeld gebruikt voor stelen van bijlen, wielspaken en wagenassen. Tegenwoordig eindigen de meeste haagbeuken in de open haard.
Locatie: Oranjestraat, Nijverdal
Coördinaten: 52.367736, 6.459834
Bronnen:
* Bronnen algemeen.
* Jan van Rijn, ‘Groene vlaggen voor Oranje’, http://www.ivnhellendoorn- nijverdal.nl/natspr/main.htm, 18 juli 2000.