Steile haagbeuk (Carpinus betulus ‘fastigiata’) aan de Oranjestraat

In het boek ‘Zwerven door ons Bomenland’ van Gait L. Berk, las ik “Hieruit blijkt dat deze voorbijganger bepaald geen doorsnee mannetje was, want de meeste mensen merken niets op aan bomen of anderszins aan de natuur, tenzij iemand hen er op attendeert. En, weliswaar zijn deze haagbeuken heel apart van vorm, maar wie niet opmerkzaam pleegt rond te kijken merkt ze niet op”. Dit was voor mij reden om dit verhaaltje te schrijven.

In een straat die de naam Oranjestraat draagt moet je geen berken of lijsterbessen planten. Ordinaire haagbeuken ook niet maar de Carpinus betulus ‘Fastigiata’, een variëteit van de haagbeuk, is daar wel op zijn plaats. Deze boom heeft iets waardigs, deftigs en sierlijks. In andere boombeschrijvingen ben ik ook typeringen als ‘vrouwelijk en vriendelijk’ tegengekomen.

Beukenhaag en haagbeuk

De naam haagbeuk leidt nogal eens tot verwarring. Er zijn namelijk beukenhagen en haagbeukenhagen. Beukenhagen bestaan uit beukenboompjes en haagbeukenhagen uit haagbeuken. Maar ze kunnen ook tot bomen uitgroeien. In dit artikeltje beperk ik me tot die fiere straatboom: de Carpinus betulus ‘Fastigiata’.

Deze haagbeuk prefereert een voedselrijke bodem en houdt van kalk. Hij verdraagt veel schaduw, droogte, bestrating en strooizout.
De steile haagbeuken hebben in de loop der jaren een ‘gespierde’ stam gekregen; het lijkt net alsof er onder de schors dikke spierbundels omhoog lopen waardoor onregelmatige groeven en richels ontstaan.

Het hout van de haagbeuk is zeer hard, duurzaam en zwaar. Het werd bijvoorbeeld gebruikt voor stelen van bijlen, wielspaken en wagenassen. Tegenwoordig eindigen de meeste haagbeuken in de open haard.

 

Locatie:
Oranjestraat
Coördinaten: 52.367736, 6.459834

Bron:
Berk,Gait. L., ‘Zwerven door ons Bomenlang’. Bussum: Uitgeverij Uniekboek, 1979
Jan van Rijn, ‘Groene vlaggen voor Oranje’, http://www.ivnhellendoorn-nijverdal.nl/natspr/main.htm, 18 juli 2000

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.