Drie Europese hopbeuken (Ostrya carpinifolia) aan de Bergleidingweg in Nijverdal

Een Europese hopbeuk is een onopvallende boom. Als de boom echter vruchten draagt, is deze makkelijk van andere soorten te onderscheiden. Aan de Bergleidingweg staan drie Europese hopbeuken. Ze zijn in 2020 in het gras geplant. De middelste is duidelijk jonger dan de andere twee.
De boom komt van oorsprong voor in Zuid-Europa en West-Azië, waar die groeit op zonnige, rotsachtige hellingen. Het feit dat de Europese hopbeuk goed gedijt in zulke warme, droge en versteende omstandigheden, maakt de boom erg geschikt als stadsboom. Door de klimaatverandering zijn de boomkwekers op zoek gegaan naar bomen die minder last hebben van warmtestress en droogte. Volgens hen is de Europese hopbeuk de ideale boom voor de toekomst.
De Ostrya carpinifolia is een kleine boom van hooguit 15 meter hoog.

Drie Europese hopbeuken aan de Bergleidingweg aan de kant van nr. 70

De Europese hopbeuk is géén beuk en ook géén hop
Het woord beuk in de naam van de loofboom is misleidend. Hopbeuken maken geen deel uit van de beukenfamilie, maar behoren tot de berkenfamilie (hetzelfde geldt ook voor de haagbeuk, elzen, hazelaars en natuurlijk de berken). Deze verwantschap is gemakkelijk te herkennen aan de bloeiwijze. Net als bij de berk, hazelaar of haagbeuk is de mannelijke bloeiwijze een hangend katje – een typisch kenmerk van de berkenfamilie.

Het eerste deel van het woord hopbeuk heeft de boom te danken aan de vorm van de vrucht. Deze doet namelijk denken aan de hopbellen die aan de hopplant groeien. Je kunt er echter geen bier mee brouwen.

Vruchten Europese hopbeuk

Bijzonderheden

  • In het boek ‘Bomenmuseum in de Haagse wijk Wateringse Veld’ las ik dat de Ostrya carpinifolia al in 1724 in Europa gekweekt werd, maar de boom wordt pas de laatste decennia om eerdergenoemde redenen op grotere schaal aangeplant.
  • De Europese hopbeuk en de haagbeuk lijken veel op elkaar. Bij twijfel bieden de verschillen tussen de blaadjes van beide soorten uitkomst. De zijnerven van de blaadjes vertakken zich soms bij de Europese hopbeuk tegen het einde, wat bij de haagbeuk nooit voorkomt; het is maar een weet!
  • De Europese hopbeuk is eenhuizig Dat wil zeggen dat op dezelfde boom zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen groeien.
  • Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Ostrya, is afgeleid van het Oudgriekse ‘ostrua’, wat ‘beenachtig’ betekent. De boom kreeg die naam vanwege het harde hout. Carpinifolia kun je vertalen als ‘ met bladeren als van ‘Carpinus’ (haagbeuk).
  • Ötzi en Ostrya carpinifolia
    Ötzi is een ijsmummie van een man die op 19 september 1991 in de Italiaanse Ötzlater Alpen is gevonden. Uit onderzoek bleek dat de man tussen 3365 en 2931 geleefd heeft. In zijn maag-darmstelsel bevonden zich de resten van maaltijden. De vondst van pollen van de Europese hopbeuk (Ostrya carpinifolia), bewijst dat de Europese hopbeuk toen al in dat deel van Europa voorkwam.

E. hopbeuk met vertakkingen aan de zijnerven_________Haagbeuk, geen vertakkingen aan de zijnerven

Locatie: hoek Bergleidingweg / Hexelerweg in Nijverdal aan de kant van nr.70
Coördinaten: 52.35171,6.46857
Bron:
* Bronnen algemeen.

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.