Prunus ‘Jacqueline’ bij het Shellstation aan de Rijssensestraat 146

Bloeiende blijmakers worden ze wel genoemd, de bloeiende bomen en struiken die in maart en april de lente een vrolijk aanzien geven. Je ziet ze overal in tuinen en in het openbaar groen. Laatst werd ik gewezen op een boom die bij het Shell pompstation aan de Rijssensestraat staat. Je bent er voorbij voordat je er erg in hebt, maar wandelaars raad ik aan om de boom tijdens de bloei eens van dichtbij te bekijken, want het is een boom met een verhaal

Het is een sterk groeiende middelmatig grote boom. Uit donkerroze bloemknoppen komen zachtroze bloemblaadjes. De komvormige bloemen zijn ruim 4 centimeter in diameter. De bloei vindt afhankelijk van standplaats en temperatuur plaats in maart tot half april. Een goede eigenschap van deze sierkers is de prachtige oranje herfstkleur.

Arboretum Kalmthout bezit een uitgebreide collectie Japanse sierkersen. Spontane zaailingen ontspruiten overal in de arboretumtuin door toedoen van vogels die de kersenpitten overal verspreiden.

Eén van die zaailingen viel tuinchef Eddy Avanture in 1992 op door zijn mooie roze bloemen. Het boompje werd overgeplant naar de kwekerij. Na enkele jaren bleek het een bijzonder goede vorm en kreeg de plant een definitieve plek in de tuin. Als eerbetoon aan zijn in 1992 overleden moeder heeft de kers de naam Prunus ‘Jacqueline’ gekregen . De boom is nu bij diverse boomkwekerijen te koop.

Locatie: Bij Shellstation aan de Rijssensestraat 146 Nijverdal
Coördinaten: 52.357141,6.464086
Bron: Facebook Arboretum Kalmthout

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.