Tijdens de uitzending van Vroege Vogels radio op 27 mei 2018 meldde mevr. Martemans uit de Bilt dat de Robinia pseudoacacia’s overal in bloei stonden. Ze vond dat opmerkelijk vroeg in het jaar. Daarnaast was de bloei heel rijk. Dit had ik een week eerder in Nijverdal langs de Lage Esweg ook geconstateerd. Nog nooit had ik zulke overvloedig bloeiende robinia’s gezien.
Vaak wordt de boom kortweg ‘acacia’, genoemd. Echte acacia’s, waartoe o.a. de geelbloeiende mimosa behoort, komen alleen in subtropische landen van nature voor. Vandaar dat het beter is de naam ‘robinia’ te gebruiken. De robinia werd al rond 1600 in Europa ingevoerd door de gebroeders Robin, lijfartsen van koning Hendrik IV van Frankrijk. Kort daarna werd de acacia in Nederland geïmporteerd, en hij is hier nu overal te vinden zowel aangeplant als verwilderd.
Bijzonderheden
- De boom heeft een diep gegroefde stam.
- De robinia komt oorspronkelijk uit het oosten en midden van Noord-Amerika.
- Aan de takken van de robinia zitten scherpe doornen van zo’n 3 cm lang.
- De lichtgroene bladeren bestaan uit elf tot vijftien kleine gesteelde blaadjes.
- De bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de bijen. De heerlijke acaciahoning is daarvan het bewijs.
- De vruchten kun je een paar weken later al zien. In oktober zijn ze uitgegroeid tot roodbruine, kronkelige, platte peulen.
- Het hout kun je overal kopen; het staat bekend als sterk, elastisch en duurzaam. Het is daarom uiterst geschikt om er stelen en handvatten van te maken.
- Een van de oudste in Nederland te bewonderen robinia’s staat bij kasteel Doorwerth. Volgens het bordje bij de robinia is de boom in 1678 geplant.
Locatie: Lage Esweg in Nijverdal ter hoogte van nr.72
Coördinaten: 52.344139, 6.467278
Bron:
* Bronnen algemeen.