Zomerlinde (Tilia platyphyllos) aan de Holterweg

2018-05-05

Aan het gedeelte van de Holterweg tussen de Tiemen de Jongestraat en Bote van der Walstraat staat een tiental zomerlinden. De frisgroene bladeren staan in twee rijen verspreid langs de twijgen. De bladsteel is behaard en het blad is hartvormig. De onderzijde van het blad is ook behaard, waardoor deze zacht aanvoelt. ( zacht -> zomerlinde).  In mei of juni beginnen de lindebomen te bloeien. De geur van de bloemen trek talloze insecten aan.

Bijzonderheden:

  • Lindes staan vaak langs wegen. Denk maar aan het bekende zinnetje: ‘Lieze Lotje leerde Leentje lopen langs de lange Lindelaan’.
  • De bloemen bevatten veel nectar. Linden zijn daarom heel geliefd bij imkers en bij de liefhebbers van lindehoning.
  • Door de linden op een bepaalde manier te snoeien, worden leilinden gevormd. Je ziet ze  vaak aan de zonzijde van een woning. Ze fungeren daar als een natuurlijke windkering en zonnescherm.
  • Linden staan van oudsher goed aangeschreven; ze zorgden voor huiselijk geluk, liefde, hartelijkheid, rust en vrede. Zou de bladvorm van de linde daarom symbool  staan voor liefde?
  • In de Middeleeuwen stond lindenhout bekend als “Lignum sacrum” (heilig hout) en werd het gebruikt voor het snijden van religieuze beelden.

Locatie:
Holterweg 2-22
Coördinaten: 52.36138, 6.45667

Bronnen:
Bakker, M., ‘Bomen leven’. Amsterdam IVN

Dit bericht is geplaatst in Bomen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.