De Bruine Beuk (Fagus sylvatica Atropurpurea) van Hemmink aan de Rijssensestraat in Nijverdal

In het Winternummer 2017 van de Bomenstichting werd een artikel gewijd aan de Bruine Beuk van Hemmink. Die bruine beuk is een van de beeldbepalende bomen in Nijverdal.  De bruine  beuk wordt al vele jaren door de verschillende generaties Hemmink gekoesterd. Daar is in 2017 een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Om ervoor te zorgen dat de boom vitaal kan blijven, stroomt het
regenwater van het dak niet langer de riolering in, maar loopt het via speciale afvoergoten naar zijn voortuin. Daar wordt het regenwater opgevangen in speciaal gegraven kuilen, wadi’s, waar het water in de bodem kan wegzakken en ‘gedraineerd’ wordt door het wortelstelsel van een monumentale bruine beuk. Het plan is door een oud-collega van de Plantsoendienst ontworpen en gemaakt, daarna voorgelegd aan de afdeling Water en Riolering van de gemeente; daar is het getoetst aan het Gemeentelijk Riolering Plan (GRP4). De uitvoering heeft de heer Hemmink zelf gedaan.

De boom dateert van begin 1900. Op de terugweg van zijn werk naar huis zag timmerman Hendrik Hemmink in het Doktersbos een kiemplantje van een bruine beuk. Hij haalde het voorzichtig uit de grond en legde het in zijn broodtrommeltje. Thuisgekomen plantte hij het in de tuin voor zijn huis.

Na een aarzelend begin nam de boom, na een tiental jaren, snel in dikte toe en moest men met de boom rekening gaan houden. De bladeren van de boom vormden zo’n dicht scherm dat het zonlicht vrijwel geen kans kreeg daar doorheen te dringen. Andere planten en struiken in de buurt van de boom kregen het zwaar te verduren. Ook in huis werd het steeds donkerder. De boom mocht echter blijven staan, ook toen zijn zoon en later zijn kleinzoon in dat huis kwamen wonen.
Toen in 1976 het huis en de schuren plaats moesten maken voor nieuwbouw kreeg de boom zelfs wat meer ruimte, waar hij gretig gebruik van maakte. De boom heeft een hoogte bereikt van 23 meter en een omtrek van 3.5 meter. Hij drukt ontegenzeggelijk een stempel op de tuin. De tienduizenden blaadjes verdampen op een mooie zomerdag honderden liters water. Water dat door de wortels uit de grond wordt opgezogen. Je zou verwachten dat zo’n boom, met krachtige dikke wortels, dat vocht heel diep weghaalt. Dat is niet het geval. De hoofdmoot van het wortelstelsel wordt gevormd door een enorme hoeveelheid dunne fijne worteltjes, niet diep onder het aardoppervlak. Ze reiken doorgaans zo’n 20 à 40 cm verder dan de kroon groot is en nemen daarmee veel water van de andere planten weg.
Het wortelstelsel was duidelijk zichtbaar toen tijdens de nieuwbouw, vrij dicht bij de boom, een gat gegraven moest worden voor de kelder. Men stuitte toen op slechts een paar wortels met een diameter van enkele centimeters en op een grote hoeveelheid fijne wortels.
Een markante boom, die bruine beuk. Hij en alle passanten boffen dat hij  in handen is van de familie Hemmink.

Locatie: Rijssensestraat 181 Nijverdal
Coordinaten   52.357337, 6.464277
Bronnen:
* Bronnen algemeen.
* ‘Regenwater voor de Rode Beuk van Hemmink‘ uit Winternummer 2017 van Bomennieuws, een uitgave van de Bomenstichting, auteur: Corine van Dun.
* Een beuk uit een broodtrommeltje.  1986, auteur: Jan van Rijn,  eerder gepubliceerd in Twents Volkblad, rubriek Natuursprokkels, verzorgd door IVN-afdeling Hellendoorn-Nijverdal.

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.