Dougglasspar in het Kattenbos, 2022-01-29

Deze week kreeg ik het magazine van de Hortus Botanicus Leiden 2022 in de bus. Er staat een portret in van de Schotse plantenjager David Douglas. Deze man leefde van 1799 tot 1834, maar in die korte tijd introduceerde hij in Europa meer dan 200 planten, waaronder de douglasspar (Pseudotsuga menziesii). Geheel toevallig lees ik op  dit moment ‘Het levensverhaal van de boom’. De schrijver, David Suzuki, brengt in dit boek een ode aan die douglasspar.

Als u nu (2022-01-27)  een wandeling maakt door het Kattenbos bij Nijverdal kunt u letterlijk en figuurlijk struikelen over deze bomen. Ze worden samen met ander ‘groen goud’ bij bossen omgezaagd!
Oppervlakkig gezien lijkt de douglas wel wat op onze kerstboom, de fijnspar. De naalden zijn echter voelbaar zachter en bij het fijnwrijven van de naalden ruik je duidelijk een citrusgeur. Dezelfde geur die u aantreft in… dennenshampoo!!! Erg karakteristiek is het “tongetje” dat tussen de kegelschubben uitsteekt en de kaarsrechte stam.

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.