Ik kom regelmatig in de Korenbloemstraat, maar nooit waren de magnoliabomen mij daar opgevallen. Nu (einde maart 2020) vallen ze enorm op door hun grote bloemen in knop. Korenbloemen zijn opvallend, maar magnoliabloemen zijn heel bijzonder. Er zijn honderden soorten magnolia’s. Ze zijn geliefd en dan gaan kwekers de planten ‘veredelen’. De bloemen – daar gaat het om – kunnen per soort variëren in grootte, bouw, kleur, tijd van ontluiken en geur.
De vijftiental bomen in het stukje Korenbloemstaat van de Dahliastraat tot de Nijkerkendijk zijn Magnolia’s ‘Sentinel’.
Ze zijn in 2012 geplant en volgens mij zijn ze een aanwinst voor Nijverdal. Ze kunnen zo’n 7 meter hoog worden, maar niet breder dan 2,50 meter. In de winter pronken ze met dikke knoppen en in de lente komt de verrassing: grote komvormige bloemen, roze aan de basis, lichter aan het uiteinde, roomwit vanbinnen. Volgens de kenners ruiken de bloemen vaag naar honing.
Bijzonderheden
- De geslachtsnaam Magnolia heeft Linnaeus als auteur, maar werd al eerder gegeven door Charles Plumier die daarmee de Franse botanicus Pierre Magnol eerde. Eigenlijk zou de geslachtsnaam als ‘Manjolia’ moeten worden uitgesproken.
- Soms wordt de magnolia ook ‘tulpenboom’ genoemd. Dat komt omdat de bloemen van een aantal magnolia’s wel wat weg hebben van het bekende bolgewas. De Liriodendron is echter de enige echte tulpenboom. De liriodendron komt uit dezelfde familie maar bloeit in de zomer met groen-oranje bloemen.
- De meeste magnolia’s zijn kleine boompjes of struiken met een maximum grootte van 5-6 m. De magnoliafamilie komt van nature voor in Noord-Amerika en Azië en bevat een paar honderd soorten bladhoudende en bladverliezende exemplaren, plus tal van nieuwe cultivars.
- Magnolia’s behoren tot de oudste bloemplanten op aarde. Geologen vonden fossiele resten van de bloemen in steenlagen van ongeveer honderd miljoen jaar oud.
Locatie: de Korenbloemstraat in Nijverdal van de Dahliastraat tot de Nijkerkendijk
Coördinaten: 52.361920, 06.464560
Bron:
* Bronnen algemeen.