Tijdens de zomer merk je pas hoe prettig het is als er in een winkelstraat bomen geplant zijn.
Op het Keizerserf staan sinds 2000 een rij Amerikaanse gleditsia’s ( Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’).
Met zijn fijn geveerde bladeren en luchtig lichtdoorlatende vertakte kroon is de Amerikaanse gleditsia een aantrekkelijke boom voor deze winkelstraat.
De boom komt van nature voor in het oosten en midden van de Verenigde Staten. Van oorsprong heeft de boom grote drievoudige vertakte doorns aan stam en takken. In de loop der jaren zijn er een groot aantal gekweekte cultivars zonder of met kleine doorns op de markt gekomen, waaronder de ‘Sunburst’.
Bijzonderheden
- De Gleditsia is vernoemd naar de man die veel onderzoek naar dit geslacht heeft gedaan: dr. Johann Gottlieb Gleditsch (1714-1786), destijds directeur van de Berlijnse botanische tuin.
- De boom groeit goed op zandige, droge gronden. Hij heeft ook weinig hinder van bestrating.
- De bladeren verschijnen laat aan de boom, soms pas in mei. Het blad is eerst lichtgeel, het verkleurt vervolgens geelgroen en het eindigt in de herfst goudgeel.
- Het blad verteert snel.
- De ‘Sunburst’ cultivar bereikt een hoogte van 10 tot 12 meter.
- De boom heette vroeger ‘valse christusdoorn’. Die naam dankte de boom aan de doorns van de oorspronkelijke Gleditsia triacanthos. Deze doorns doen volgens sommigen denken aan de doornenkroon van Christus. Omdat er al een ‘echte’ christusdoorn bestaat ‘Paliurus spina-christi,’ kreeg de Gleditsia triacanthos en zijn gekweekte afstammelingen de naam ‘valse’ christusdoorn. De cultivar ’Sunburst’ heeft geen doorns.
Locatie: Keizerserf 2 – 38, Nijverdal
Coördinaten: 52.363862, 6.459930
Bronnen:
* Bronnen algemeen.
* Maurits Jan P., Het geslacht Gleditsia; de valse christusdoorn, Pdf
