Troeteleik verkozen tot boom van het jaar 2018

Duizenden automobilisten rijden er dagelijks langs: de ‘Troeteleik in ‘de middenberm van de A58 bij Ulvenhout. De eik is nu verkozen tot Boom van het jaar 2018, een verkiezing voor de Nederlandse boom met het mooiste verhaal.
De boom kan rekenen op een budget van 2.500 euro voor onderhoud of presentatie. Bovendien wordt ‘Troeleik’ de Nederlandse inzending voor de Europese wedstrijd van 2019. Er doen veertien Europese landen mee.

De winnaar kreeg 2800 stemmen. Het zilver ging naar de troostboom van Terworm en de monumentale kastanje bij Amerongen kreeg brons.

Hetverhaal luidt als volgt: Elke dag passeren duizenden automobilisten een opvallende eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout, vlakbij de grens met België. Hij kent verschillende bijnamen: De Troeteleik is de bekendste, daarnaast ook ‘De boom met het hekje’ of de ‘Anneville-eik’. Toen rond 1986 deze snelweg werd aangelegd, sneed hij dwars door de oprijlaan van landhuis Anneville. Veel bomen bij het landhuis sneuvelden, maar deze eik mocht blijven, omdat hij precies in de geplande middenberm stond. Na enkele jaren legde Rijkswaterstaat drainage aan, omdat de boom dreigde te verdrogen. De Troeteleik is voor velen een ijkpunt op hun reis, getuige de 10 aanmeldingen voor deze boom. ‘Als we daar voorbijreden, betekende dat een dagje uit of op vakantie!’ ‘De boom die je een fijne vakantie wenst en je groet, als je weer veilig thuiskomt.’ Maar anno 2018 wordt de Troeteleik met kap bedreigd. De A58 wordt verbreed, aanleg om de boom heen kost 3,5 miljoen extra. Daarom is besloten de eik in 2020 om te hakken. Inmiddels zijn bijna 3000 handtekeningen opgehaald tegen de kap. Behoud van de boom wordt door de ondertekenaars gezien als een mogelijk kantelpunt in de keuzes tussen erfgoed en asfalt. Ook de emotionele waarde wordt aangedragen als argument om de boom te sparen. Een markante, maar bedreigde boom dus!

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.