Platanen verliezen hun schors

2018-08-07

Langs de Grotestraat zijn in 1985 zo’n 85 platanen (Platanus x acerifolia) geplant. Een aantal heeft het loodje gelegd en zijn door nieuwe vervangen. Verreweg het grootste gedeelte staat er nog steeds en ze vestigen precies tijdens de renovatie van de Grotestraat extra de aandacht op zich. Wandelaars en fietsers hebben ongetwijfeld gezien dat de platanen massaal hun schors verliezen. Bezorgde burgers hebben het zelfs gemeld bij de gemeente.
Het is echter niets om je zorgen over te maken. Het afbladderen is een natuurlijk proces. De boom bevrijdt zichzelf van de schors die te krap is geworden. Omdat het in de lente veel heeft  geregend, zijn  de bomen flink gegroeid en dat is de belangrijkste reden waarom de oude, donkere schors nu barst en de nieuwe, lichte schors tevoorschijn komt. Het is een groeiproces en geen teken van gevaarlijke uitdroging vanwege het gebrek aan regen gedurende de afgelopen weken.
Platanen reageren op een andere manier op de droogte. Ze laten net als veel andere bomen hun bladeren vallen. Ze beschermen zich zo tegen overmatige verdamping.

Locatie:
Langs de Grote Straat
Coördinaten: 52.365292, 6.461200

Bronnen:
Mannes Konijnenbelt, ‘Platanen langs de Grotestraat, http://www.ivnhellendoorn-nijverdal.nl

 

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.