Amerikaanse Krentenboom (Amelanchier lamarckii) aan de meester Tijhuisweg

2018-04-18

Als je van de kant van het busstation naar het station Nijverdal loopt, staan vlak voor de ingang aan beide zijden 5 Amerikaanse krentenboompjes. Sinds een paar dagen lopen de bloemen en blaadjes tegelijk uit. Dat ze tegelijk uitlopen is eigenlijk best bijzonder. Bij de meeste andere struiken en bomen gebeurt dit na elkaar, bijvoorbeeld eerst de bloempjes en daarna pas de blaadjes. De blaadjes hebben een bruinige kleur en dat is ook opvallend. Waarom niet direct groen, zoals de meeste blaadjes van andere bomen. Opeens merk je ook op dat er enorm veel  Amerikaanse krentenboompjes zijn.  Als ze uitgebloeid zijn en de blaadjes hebben een groene kleur gekregen, dan vallen ze niet meer op tussen de andere struiken. Geniet er nu dus nog maar even van.

Bijzonderheden:

  • Van juli tot augustus trekt de struik voor de tweede keer de aandacht, nu met blauwzwarte zoete vruchten, zo groot als aalbes¬sen. Vooral bij de vogels zijn deze zeer geliefd.
  • Alle goede dingen komen in drieën en dit gaat zeker op voor het Amerikaans krenteboompje, want voordat hij in de wintermaanden een naakt bestaan gaat leiden, kleurt hij in het najaar eerst de bosranden, plantsoenen en tuinen met alle herfsttinten die er maar te bedenken zijn. Door deze eigenschappen is de struik een graag geziene nieuwkomer in onze bossen. Nieuwkomer, want zo’n 150 jaar geleden was hij nog vrijwel onbekend in Oost-Nederland.
  • Het Amerikaans krentenboompje, in oudere flora’s ook wel Drents krenteboompje genaamd, staat op vrij vochtige tot droge zanderige bodems in loofbossen en struweelranden. Inmiddels breidt de soort zich ook als ingeburgerd uit in onze vegetaties.
  • Het krenteboompje is maar klein.
    Maar waarvoor zou het groter zijn? Het eerste wit, het eerste rood.
    Daarin is krenteboompje groot.

Locatie:
Leo ten Brinkeweg
Coördinaten: 52.36683, 6.46327

Bronnen:
Jan van Rijn, Natuursprokkels, ‘Drents Krentenboompje’, http://www.ivnhellendoorn-nijverdal.nl
Flora van Nederland.nl

 

Dit bericht is geplaatst in Bomen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.