Vederesdoorn (Acer negundo) aan de Grotestraat 49 in Nijverdal

De Vederesdoorn is inmiddels gekapt.

De steunen waar de boom op rustte,

In 1988 werd bekend, dat de tot bank verbouwde voormalige dokterswoning aan de Grotestraat moest wijken voor een nieuw ABN-bankgebouw.

De tot bank verbouwde voormalige dokterswoning, rechts staat de vederesdoorn

De Vederesdoorn naast de bank zou dan ook voor de bijl gaan. Via een lobby van o.a. Bomenstichting, IVN Hellendoorn-Nijverdal en overleg tussen de gemeente Hellendoorn en de directeur van de ABN-bank, A. van der Strate, is dat laatste voorkomen. Het nieuwe bankgebouw werd simpelweg een paar decimeter verschoven. Eind 1989 kondigde burgemeester Boer aan dat de vederesdoorn tot in lengte van jaren kon blijven pronken. Dit is geen loze belofte gebleken; de vederesdoorn is, zij het met kunst en stutwerk, nog steeds in volle glorie te bewonderen.
Tegen rukwinden is de soort niet goed bestand. Vandaar waarschijnlijk de scheve stand van de stam. In 1989 was dat al het geval, maar het is in de loop der jaren steeds erger geworden. Vandaar dat men besloten heeft de boom te stutten.

De vederesdoorn komt in het wild voor in het midden en oosten van Noord-Amerika. Eind 17e eeuw dook hij op in een kwekerij in Fulham. Een van de nazaten is halverwege de 20e eeuw in Nijverdal beland.

Bijzonderheden:

  • In zijn jonge jaren groeit Acer negundo (vederesdoorn) snel, hij wordt echter niet hoger dan 15 m. Hij is resistent tegen vorst, hitte, rook en stof.
  • De boom heeft een brede kroon. De schors van de korte stam is grijsbruin en gegroefd. De jonge takken zijn glanzend groen en meestal lichtgrijs berijpt.
De korte stam van de vederesdoorn (Foto: Marinus Rouweler)
  • Het blad bestaat uit 3 tot 7, 10 cm lange deelbladeren die paarsgewijs volledig vrij op de bladspil staan. Zo’n blad noemt men veervormig. De deelbladeren zijn enigszins eivormig langwerpig. Het topblad is gewoonlijk iets groter dan de rest. Het blad lijkt in het geheel niet op een ‘Maple leave’, maar meer op de bladeren van een vlier of es. Pas als de vruchten verschijnen wordt het duidelijk dat we te maken hebben met een esdoorn.
Het geveerde blad van de vederesdoorn (Foto: Marinus Rouweler)
  • In de herfst valt het blad bijna groen van de boom, dit in tegenstelling tot andere esdoornsoorten die juist bekend zijn vanwege hun mooie herfstkleuren.
  • De boom bloeit in april. De bloemen verschijnen iets eerder dan het blad.
  • Mannelijke en vrouwelijke bloemdelen bevinden zich in afzonderlijke bloemen aan verschillende bomen. Er zijn dus bomen met alleen vrouwelijke en bomen met alleen mannelijke bloemen.
  • Onze Acer negundo (vederesdoorn) is een vrouwelijk exemplaar. Dat kun je zien aan de sikkelvormige, gevleugelde vruchten die in trossen aan de boom hangen. De beide deelvruchten staan in een hoek met naar binnen gebogen vleugels.
Sikkelvormig gevleugelde vruchten van de vederesdoorn (Foto: Marinus Rouweler)
  • Zonder bestuiving ontstaan holle, zaadloze vruchten die uitwendig niet van normale vruchten te onderscheiden zijn.
  • Het hout is van matige kwaliteit en commercieel niet interessant.

Locatie: Acer negundo (vederesdoorn) aan de Grotestraat 49 in Nijverdal
Coördinaten: 52.364924895357, 6.46409421696

Bronnen:
Jan van Rijn, Natuursprokkels 217,
Botanische Tuinen van Nederland

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.