Grove den (Pinus sylvestris) aan de Van Alphenstraat

Wanneer ik door de Van Alphenstraat fiets valt mijn oog altijd op de grove den naast huis nr. 9. Er staan daar de buurt nog andere soorten bomen, maar deze boom trekt mijn aandacht. Waarom weet ik eigenlijk niet. Het is geen bijzondere boom.; het is waarschijnlijk de meest voorkomende boom in onze gemeente. Hoe dan ook, de boom is de moeite waard om er stukje aan te wijden.
De Latijnse naam Pinus betekent pijnachtig. Waarschijnlijk is deze naam ontstaan, omdat bijna alle delen van de grove den (vroeger) gebruikt werden om ziekten te genezen. In de wintertijd bevatten de naalden veel vitamine C. De hars van de grove den werd o.a. tegen reumatiek gebruikt. Men wreef de pijnlijke plekken met hars in.
De naam sylvestris betekent bosbewonend en in het wild groeiend.
Waarschijnlijk heeft de grove den altijd in ons land gegroeid. De soort die vroeger in ons land voorkwam is echter verdwenen. Zo heeft Graaf Hendrik van Nassau in 1514 opdracht gegeven bij Breda het Mastbos aan te leggen.
Hij liet een man met grove dennenzaden uit Duitsland komen. Vanaf die tijd werd de inheemse grove den verdrongen.

Verdere bijzonderheden

  • De zaden zitten in de dennenappels. Na drie jaar zijn de dennenappels gerijpt.
  • In het voorjaar drogen de rijpe dennenappels bij warm weer uit, waardoor de schubben opengaan en de zaden kunnen ontsnappen.
  • Elk zaadje is voorzien van een vleugeltje, waardoor de wind ze ver van de boom kan verspreiden.
  • Grove dennen die ontstaan zijn uit zaad dat is aan komen waaien, worden ook wel vliegdennen genoemd.
  • Het hout van de grove dennen heet grenenhout.
  • Dennen kunnen aangetast worden door de dennenscheerder. Dit is een kever die zijn eieren onder dc schors legt, bij voorkeur in de stammen van dode of zwakke dennen. Gezonde bomen hebben veel hars die de dennenscheerder verhindert haar slag te slaan. Al vretend boren de larven gangen tussen schors en hout totdat zij zich verpoppen tot kevers.Deze kevers vliegen naar de toppen van gezonde bomen en hollen deze uit, waarna ze afbreken en op de grond vallen. Daarna ziet de boom eruit alsof hij geschoren is.

Bron: Bakker, M., ‘Bomen leven’. Amsterdam IVN

Locatie: Van Alphenstraat, Nijverdal
Coördinaten: 52.356123, 06.466634

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.