Perzisch IJzerhout (Parrotia persica ‘bella’) aan de Zonnebloemstraat

Toen ik in februari 2019 in de Zonnebloemstraat liep, zag ik een aantal bomen met bijzondere bloempjes op de takken.
Het blijken Perzisch IJzerhoutbomen te zijn en wel de cultivar ‘bella’.
De naam van de boom verwijst naar de Duitse natuuronderzoeker Friedrich Parrot. Deze ontdekkingsreiziger beklom in 1829 de berg Arat, waar volgens de geschriften de Ark van Noach zou zijn gestrand. Rond diezelfde tijd ontdekte de Rus Carl van Meyer tijdens zijn treltocht door de Kaukasus een nog onbekende boom. Als eerbetoon aan Parrot doopte Von Meyer de boom ‘Parrotia persica’

Bijzonderheden

Parrotia persica ‘bella’ herfstkleuren Afb. Ten Hoven Bomen
  • Rond februari verschijnen er aan op de kale takken bloempjes met rode meeldraden. Ze lijken wel een beetje op de bloempjes van de toverhazelaar. Dat is niet toevallig, want de bomen zijn verwant aan elkaar.
  • De jonge blaadjes zijn eerst wijnrood van kleur en verolgens worden ze groen. In de herfst zijn de bladeren het mooist. De kleurschakering is dan heel groot, van knalgeel tot paarsrood. De boom staat figuurlijk in vuur en vlam.
  • De Parrotia’s persica ‘bella’ zijn aangeplant omdat ze bekend staan als goede straatbomen: grote sierwaarde en weinig overlast.
  • Een van de oudste ijzerhoutbomen staat in het Westerpark in Amsterdam. Dit park is in 1891 aangelegd. Uit die tijd dateert ook de parrotia.
  • In het hout van de Parrotia is geen kleurverschil tussen kern- en spinthout te onderscheiden; beide zijn vuilwit van kleur. Waarschijnlijk heeft de boom daar de naam ‘ijzerhout’ aan te danken.

Locatie:
De Zonnebloemstraat in Nijverdal
Coördinaten: 52.361249,6.462869

Bron:

  • Bomencatalogus Bomenmuseum Wateringse Veld
  • Fontaine, F.J., 1998 Park- en Laanbomen, BoomSpiegel 14, Haaren

Dit bericht is geplaatst in Bomen, Natuurbericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.